Актуално

Българските граждани ще гласуват на безпрецедентни пети в рамките на две години парламентарни избори. Днес в деня за размисъл може да кажем, че предизборната кампания премина, но в посланията на партиите реалните проблеми на хората бяха оставени на заден план. Единственото, което се експлоатира, бяха техните страхове и притеснения. Затова няма нищо по-логично от тъжния факт - все по-малко граждани участват в изборния процес.

Именно за това, ръководството на ДБГ призовава съмишлениците и симпатизантите на партията да излязат и да гласуват!
Призоваваме също политическите партии или поне тези, които твърдят, че са проевропейски, през следващите седмици и в предстоящите преговори за правителство, да оставят егото си назад, да намалят политическите лозунги и да се фокусират върху конкретни мерки за:
• Управлението и стабилността на публичните финанси
• Ограничаване и намаляване на инфлацията
• За представяне на ясни и конкретни планове как България да влезе в Еврозоната възможно най-скоро
• Представяне на ясни и конкретни възгледи относно това как да бъдат подкрепени българските общини и региони.
Днес, 1 април съгласно устава на партията бе избран Изпълнителен съвет. Той даде мандат на ръководство на ДБГ да започне преговорите с партиите от демократичната общност за създаване на местни коалиции и/или партньорски споразумения за предстоящите местни избори.
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

РЕЗОЛЮЦИЯ

На V-то Национално събрание на ПП ДБГ

26.02.2023 г.

Ние, делегатите на Петото национално събрание на „Движение България на гражданите“:

Като отчитаме, че ДБГ се създаде и разви като устойчива дясно-центристка партия с дългосрочна визия за развитието на страната, със споделени евроатлантически ценности;

Като потвърждаваме нашата готовност за задълбочаване на сътрудничеството с гражданското общество и утвърждаване на партията като платформа за успешна публична реализация на млади, граждански активни и професионално компетентни хора;

Като даваме положителна оценка на усилията на ДБГ за разбиване на феодалния модел на управление в страната и общините,

Потвърждаваме нашата решителност да работим за повишаване на доверието в хората, които ни олицетворяват, както й за вътрешното укрепване на ДБГ и за развитие на нейното участие в местната и националната власт.

Заявяваме, че ще работим членство на България в Шенгенското пространство и Еврозоната. Като част от цивилизования свят, България трябва да подкрепя с хуманитарна помощ, техника и военни средства Украйна, като по този начин допринася за възстановяването на международно признатите й граници от преди войната и преустановяване на нарушенията на международното право. Държавното ни ръководство трябва да положи всички усилия за постигане на мир.

Отчитаме, че продължаващата 2 години политическа нестабилност води до огромни пропуснати ползи за България. Провалените опити за установяване на стабилно демократично управление отвориха вратата на евроскептицизма, популизма и политическата безидейност. За да започне наново да се гради, считаме, че е необходим нов подход за правене на политика на база общи демократични ценности.

Вярваме, че за да има устойчиво управление трябват реални действия за повишаване на качеството на живот на българските граждани чрез ефективна борба с корупцията, инвестиции в частния сектор и ограничаване на разхищенията в администрацията, решителна модернизация на всички сфери от обществения живот и добро образование.

Изразяваме нашата увереност, че най-важната задача на демократичната общност в България е да изгради платформа, която предлага нов модел на управление, а не поредното повторение на старите корупционни методи. Провеждането на ефективни реформи трябва веднъж за винаги да замени обикновеното говорене за реформи. Решаването на тази задача ще определя коалиционното поведение на ДБГ на следващите местни и очаквани предсрочни парламентарни избори. Даваме мандат на Националния съвет на ДБГ да започне усилена подготовка на партия за участие в местните избори през есента на 2023 година.

Призоваваме нашите членове и съмишленици да гласуват на предстоящите парламентарни избори по съвест в подкрепа на демократичната общност.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Делегатите на Петото национално събрание на „Движение България на гражданите" избраха Йордан Йорданов за председател на партията. От трибуната Йорданов оповести курса на ДБГ за следващите месеци: „Наша задача като партия ще бъде да затвърдим и отстояваме в България важната икономическа, културна и социална роля на регионите. Ние трябва да бъдем платформата, която обединява регионите и местните власти. Защото точно те са добавена стойност в процеса на европейската интеграция.“

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

ПОКАНА

За Пето Национално събрание
на Политическа партия Движение България на гражданите

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Националният съвет на ПП “Движение България на гражданите“, съгласно чл. 30, т. 3 и чл.31 във връзка с чл. 25, ал. 1 от Устава на партията, на свое редовно присъствено заседание, проведено на 15.01.2023 г. дистанционно чрез видеоконферентна връзка посредством програма ZOOM, реши:

Свиква Национално събрание на 26.02.2023 г. от 13:00 ч. в Интер Експо Център, бул. "Цариградско шосе”, №147 в град София, при следния дневен ред:
1. Отчет на Председателя на ПП „Движение България на гражданите” и проект за политическа резолюция;
2. Обсъждане и приемане на промени в Устава на партията;
3. Обсъждане и приемане на правила за избор на Председател и членове на Национален и на Контролен съвет на „Движение България на гражданите”;
4. Избор на Избирателна комисия;
5. Избор на председател на ПП „Движение България на гражданите”;
6. Избор на членове на Национален съвет и на Контролен съвет на партията;

Регистрацията на делегатите започва в 11:00 ч.

Събранието е свикано по инициатива на Националния съвет.

"Действаме за по-добра България".

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

По повод признаването на Донецка и Луганска народна република от Русия за независими държави

Изпълнителният съвет на „Движение България на гражданите“ приемаме признаването на Донецка и Луганска народна република от Русия за грубо нарушение на международното право. Призоваваме за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, на който Президентът всички министри и ръководителите на Народното събрание и парламентарни групи да осъдят решението на руското правителство и да предложат на ЕС и НАТО реципрочни икономически санкции, от които България да бъде част.

Като проевропейска партия, която отстоява спазването на международното право, оценяваме, че с този си акт властта в Русия едностранно се отказа от деескалация на конфликта в Украйна. Той се явява продължение на агресията в Грузия през 2008 г. и Крим през 2014 г., когато руски военни нахлуха на територията на други държави в нарушение на международното право.

В ХХI век е недопустимо използването на военна сила за прекрояване на държавни граници. Призоваваме за решителни единни действия за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, както от страна на българските власти, така и в рамките на съюзите, в които членуваме.

България трябва да бъде активна в създаването на кибер батальон за противодействие на кибер и хибридни атаки и да завърши в бърз порядък формирането на боен батальон. Тази криза е шанс за страната ни да прекрати енергийната си зависимост от Русия, като договори нови източници на природен газ и енергия.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Уважаеми членове на ПП "Движение България на гражданите",

Уведомяваме ви, че във връзка с предстоящите на 4.04.2021 г. парламентарни избори е необходимо да бъдат напрaвени номинации за кандидати за народни представители от ПП „Движение България на
гражданите”.

Съгласно Устава, номинациите в съответния избирателен район се извършват от общински събрания на територията на областта. Във връзка с извънредното положение, провеждането на общински събрания не е препоръчително. За да бъде спазен Устава, ИС на ДБГ предлага следната процедура:

Право да номинира кандидат за народен представител от ПП „Движение България на гражданите” има всеки член на партията. Всяко предложение трябва да бъде изпратено по е-mail до областния координатор в съответния избирателен район в срок до 12.02.2021 г.

В срок до 14.02.2021 г. областните координатори изпращат до ИС на ДБГ обобщен списък с номинациите за съответния избирателен район.

За кандидат за народен представители може да бъде издигнат всеки член на партията, както и обществени и граждански фигури, които споделят ценностите на партията и отговарят на условията поставени от законите на
страната.

ИС на ПП "Движение България на гражданите"

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

В своя позиция Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" предупреждава, че планираните промени в Изборния кодекс ще бетонират контролирането на гласове на избори. Намерението за премахване на машинното гласуване от кодекса и замяната му с машинно броене е вредно.

Технологията на машините за гласуване ограничава контролирането на вота чрез снимане на бюлетината в тъмната стаичка или гласуване тип „индийска нишка“. Невъзможно става и използването на „симпатично мастило“ или тайно нанасяне на отбелязвания върху бюлетината. При машинното броене това не е така, защото хартиената бюлетина и всички измами, свързани с нея, остават, пише в становището на партията.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

В своя позиция Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите предупреждава, че планираните промени в Изборния кодекс ще бетонират
контролирането на гласове на избори. Намерението за премахване на машинното гласуване от кодекса и замяната му с машинно броене е вредна.
Технологията на машините за гласуване ограничава контролирането на вота чрез снимане на бюлетината в тъмната стаичка или гласуване тип
„индийската нишка“. Невъзможно става и използването на „симпатично мастило“ или тайно нанасяне на отбелязвания върху бюлетината. При
машинното броене това не е така, защото хартиената бюлетина и всички измами, свързани с нея, остават.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре