„15 милиарда лева минаха през ръцете на Йорданка Фандъкова, откакто тя е кмет на София. Къде отидоха парите, как се усвоиха? Ние ще спрем корупцията в Столична община!“

Това заяви лидерът на Земеделския народен съюз Румен Йончев и кандидат за общински съветник от коалицията „Движение България на гражданите“ (ДБГ, ЗНС, НДСВ, Път на младите) в ефира на телевизия „Евроком“.

Йончев напомни, че сред ангажиментите, които Мая Манолова е поела, а и подкрепящата я листа за общински съветници на ДБГ, е всеки столичанин от своя компютър да проследява как се харчи бюджетът на София.

„Контролът е работа на Общинския съвет. Проблемът е, че преди избори всеки е опозиция, а след това изведнъж става част от властта. В последния СОС опозиционерите минаха към ГЕРБ“, каза Йончев.

Лидерът на ЗНС е категоричен, че единственият начин за спиране на корупцията е прозрачността в управлението.

„С днешните технологии какво пречи хората да бъдат питани за основни проблеми. Не става въпрос за официални референдуми, а за допитвания. Нека обществените поръчки да се случват в електронното пространство, така че всички да ги виждат. Огромното блато е в административното обслужване“, отсече Румен Йончев.

Той се обяви за мандатност на кметовете, защото днешните методи на управление възпроизвеждат едни и същи политически елити. И това важи не само за кметовете, а и за народните представители. „Политическите партии са неспособни да се справят с това. Нужно е законодателство. 2 мандата и си отиваш вкъщи“, заяви Йончев.

Нагоре