Средата в София е враждебна и недостъпна както за хората с увреждания, така и за майките с детски колички и възрастни хора. Недостъпни са и повечето обществени сгради – училища, детски градини, музеи. Малкото асансьори, монтирани в подлези, често не работят, поставените допълнителни рампи са неизползваеми, дори опасни в някои случаи.

Това коментира Олга Милчалиева, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „Движение България на гражданите“ (ДБГ, ЗНС, НДСВ, Път на младите), която подкрепя кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София.

Милчалиева е счетоводител в частна фирма, но въпреки че образованието й е свързано с икономиката, приоритетите й като общински съветник са по-достъпна градска среда, градски транспорт и въвеждане на повече дигитални услуги.

От опита си на майка на дете с увреждане тя споделя, че средата е недостъпна, а често враждебна и е категорична, че местната власт в София изглежда е забравила за тези проблеми.
Именно затова и Милчалиева поставя достъпната среда като свои основен приоритет и решава да се включи в изборите.

Олга Милчалиева е категорична, че трябва да има много промени в градския транспорт, тъй като в момента не е удобен за голяма част от ползващите го.

Освен че е недостъпен за хора с увреждания градският транспорт в София е бавен и неудобен, а това принуждава много хора да се качат в колите си.
Като пример тя посочва, че на много места aвтoбуcи/трoлeи минaвaщи чacтичнo пo eдин и cъщи мaршрут cпирaт нa рaзлични cпирки и човек трябва да преодолее дори големи кръстовища, за да се прекачи.

Тя е категорична, че в 21 век е безумно да трябва да носиш постоянно някакви молби на хартия, които трябва да се входират, чакайки на дълги опашки, а само за информация отново си на същата тази опашка. Милчалиева заявява, че ще работи за дигитализация в Столична община, за да се спре с безкрайното чакане и разнасяне на папки.

 

Нагоре