Г-н Делчев, остават едва 10 дни до изборите. Как намирате кампанията? 

С напредването на времето започнаха и партиите да напредват в използването на мръсни „техники“. Имаме сериозни основания да смятаме, че се подготвят манипулации на изборите. Получаваме данни, че се обучават членове на секционни комисии как да подправят изборните протоколи и да правят бюлетините на конкуренцията невалидни. И това се прави от най-голямата партия.

ГЕРБ първо премахнаха машинното гласуване, което беше пречка пред измамите, после разгърнаха черна кампания срещу опозиционните кандидати през медиите на властта.

Избрахте да подкрепите Мая Манолова за кмет. Защо взехте това решение?

Тези избори са изключително важни, не само в София, но и в цялата страна. Именно затова ние от ДБГ мислим за тях отдалеч. Нашата цел е да се сложи край на корупционния модел на управление, при който обществените поръчки се раздават на близки фирми, а хората с различно мнение са притискани.

След като стана ясно, че гражданите виждат Мая Манолова като шанс за промяна на модела, много от нашите структури в София споделиха същото мнение. Крайно време е да има промяна, защото 14 години слушаме едни и същи обещания, без да има резултати.
Манолова доказа, че може да отстоява каузи и не се страхува, именно затова и застанахме зад нейната кандидатура.

На какво заложихте при формирането на листата, на която сте водач?

За разлика от големите партии, при които часто се случва „отгоре“ да се редят листите – да се казва кой може или не може да е част от нея в зависимост от това колко ще слуша в Общинския съвет, ние решихме да отворим листата си за професионалисти и граждани.

При нас има хора с доказан опит, предложени от партиите, има граждани с активни позиции, както и четирима човека от Инициативния комитет на Мая Манолова, които не се уплашиха от натиска и застанаха лицата си и позицията си зад нея и имаха желание да се включат и в битката за Общинския съвет.

Кандидатите в листата сме обединени от идеята, че е нужна промяна, спиране на корупцията и изсветляване на управлението и ще работим за това в СОС.

Предвид това, че се явявате за първи път на избори в този формат в София и десните отново сте разделени, трудно бихте направили мнозинство в СОС. С кого бихте работили?

Бих могъл да Ви кажа с кого не бихме работили и това са хората, които са свикнали Столичния общински съвет да бъде придатък, който одобрява безгласно предложенията на един малък кръг хора.

Ще работим за осъществяването на десните политики, които подписахме с г-жа Манолова и ще търсим подкрепа от всички, тъй като сме убедени, че това са решенията, от които има нужда София. Пример за това е неувеличаването на данъците, както и подобряването на събираемостта им. София е под средното ниво за страната по събираемост.

Кои са основните неща, в които ще се съсредотичите в СОС?

Каквито и идеи да имаме всички, първото нещо, което трябва да се направи, е спиране на корупцията и затягане на „течащите кранове“. Имам предвид нагласените обществени поръчки за близки на властта фирми, общинските дружества, които се източват безобразно, бавенето на документи, за да си платиш такса и т.н.

Това може да стане чрез електронно управление и внедряване на блокчейн технологията за провеждането на поръчките. Ще настояваме и за външен одит на общинските предприятия, както и отговорните да си понесат последствията за окаяното им състояние.
Сред приоритетите ни е цялостно изграждане на Околовръстното шосе, на вътрешни градски рингове, по-чист въздух, места за всички деца в детските градини и ясли, спиране на презастрояването.

Ще настояваме да има мораториум за строежи на зелени площи, а собствениците на имоти, попадащи в такива, да бъдат справедливо обезщетени.

Да, но това са неща, за кито повечето кандидати говорят. Как Вие си представяте „изчистването“ на въздуха и осигуряването на хиляди места за деца без достатъчно детски градини?

С изграждането на Околовръстното и вътрешните рингове ще бъдат намалени наполовина задръстванията в центъра на града. Това значително ще намали вредните емисии. Обмисляме въвеждането на стимули за шофьорите на електрически автомобили, ккато и бял билет за градския транспорт в дните с висока степен на замърсяване, патрули, които да реагират своевременно при сигнали за замърсяване и други.

Относно детските градини – предлагаме Столична община да дава ваучери на стойност издръжката на едно дете в общинска детска градина за децата, останали без място и те да могат да се ползват за частна детска градина. Така проблемът ще бъде решен по-бързо, тъй като изграждането на база за хилядите деца, които отново не намериха място ще отнеме много време и е вероятно те да станат ученици докато им се осигури място в детската градина.

 

*Интервю за offnews.bg

Нагоре