Интервю на председателя на ДБГ и водач на листата на "Движение България на гражданите" (ДБГ, ЗНС, НДСВ, Път на младите) Димитър Делчев за topnovini.bg

 

Не издигнахте собствен кандидат за кмет, а като дясна партия подкрепихте Мая Манолова. Защо?

Не издигнахме собствен кандидат за кмет, защото искаме промяна в София. Ако всяка партия издига свой кандидат с мисъл не за промяната, а само и само да е посочен от тях човек, не си заслужава. Именно затова при слабо БСП в столицата и разединена десница, единственият кандидат, който не само иска, а и може да донесе промяната, е Мая Манолова. Неслучайно тя спечели доверието на хората и кандидатурата й бее издигната от тях.
„Движение България на гражданите“ издигаме, обаче, наши кандидати за общински съветници заедно със ЗНС, НДСВ и Път на младите и ще работим и за промяна в СОС.
Подкрепата за нас с номер 67 означава не само почтени и работливи общински съветници, но и опора за политиките на г-жа Манолова в бъдещия Общински съвет.

Какви са общите ви идеи с Мая Манолова?

Още преди началото на кампанията предложихме на г-жа Манолова Платформа за гражданско управление, в която сме заложили над 20 политики за дясно управление на София. Тя ги прие.
Сред тях са неувеличаването на данъците през следващия мандат, цялостно изграждане на Околовръстния път и започването на вътрешните градски рингове, така че да се намали паразитния трафик в центъра, който причинява и огромните задръствания.
Нашата цел е за 4 години да започнем решаването на конкретни проблеми. Като презастрояването например, което унищожава и малкото останали междублокови пространства. Това трябва да се спре с мораториум за строителство в зелените площи. Изготвили сме строен план за компенсиране на изрядните собственици.

Много хора смятат, че който и да стане кмет, промяна няма да има?

Това върши идеална работа на статуквото. Г-н Борисов постоянно внушава, че всички са маскари и няма смисъл да се гласува за други, защото всичко ще си остане постарому. Това, че той обеща през 2007 г. справедливост за престъпниците и не го направи не означава, че всички са като него.
Ние в ДБГ вярваме, че за да се развива София и България, корупционният модел на управление на ГЕРБ трябва да бъде сменен. Наша основна цел е да въведем реален граждански контрол върху работата на кмета и общинския съвет. Изчистването на обществените поръчки от лобизъм и близки до властта фирми е основна цел, чрез постигането на която ще стимулираме повече микро, малки и средни предприятия да работят в София.  

Имате ли конкретни решения на проблема с корупцията?

Корупцията не обича прозрачност и светлина. В момента гражданите на София не могат да участват в заседанията на Общинския съвет, а само да наблюдават онлайн. Ще променим това.
Чрез електронна платформа ще въведем проследимост на процесите в Столична община и възможност за оценка на общинските услуги от гражданите.
Но най-важната битка е с корупцията в обществените поръчки. ГЕРБ направиха така, че във всеки сектор да има по няколко близки до властта фирми, които монополизираха поръчките. Възлагането на поръчки през електронна платформа ще прекъсне контакта между кандидатите и общината и ще даде прозрачност на процедурата, така че от един момент нататък да стане невъзможно манипулирането на резултата.

Излиза, че според вас корупцията е единственият проблем на София?

Не е единственият, но е най-важният. Защото корупцията изяжда развитието във всички сфери. Защо тротоарите са счупени, а улиците са целите в дупки? Защото, ако половината от стойността на ремонтите не се връщаше под формата на комисионни към управляващите, със спестените милиони хем ремонтите щяха да са по-качествени, хем ремонтираните улици и тротоари щяха да са двойно повече.
От мислене на порочни схеми в строителството общината забрави да реши един от големите проблеми, застрашаващ здравето на милиони деца и възрастни – мръсният въздух. София е столицата с най-мръсен въздух, защото години наред не се предприемаха никакви действия. Все още общината притежава само един датчик за чистота на въздуха. Нашето решение на този проблем е въвеждане на стимули за повече електромобили в София. Когато общината направи така, че за хората да е по-изгодно и удобно да карат електромобил, тогава те ще заменят старите си коли, които са един от най-големите замърсители на въздуха.

Каква ще е Вашата лична кауза в СОС?

Ще работя за това СОС да спре да бъде безгласна буква в управлението на Столична община, а именно там да се провеждат реални дебати за бъдещето на столицата.
Имам още една, специална кауза и тя е изграждането на голям паметник на княз Александър Батенберг в София. Той е първият княз на България след Освобождението от турско робство. Управлявал е само 7 години, но за този период е постигнал Съединението на България с Източна Руменлия и е победил Сърбия във войната на капитаните срещу генералите. Въпреки, че е превърнал България от село в държава, Батенберг нарочно е неглежиран, защото не е слушал наставленията на Русия, а се е водил преди всичко от интереса на България.

 

Нагоре