България трябва да засили външната си политика в двустранните си отношения с южните страни членки и Турция. България е в сложна геополитическа среда под бежански натиск, след сблъсъци в Харманли, в отчетлива политическа криза – не трябва да прераства в институционална, с президент в края на мандата и нов, който още не се е заклел, с правителство в оставка, с Народно събрание с поне две перспективи пред него в рамките на следващите 2 месеца, с поне 4 визии за правителството – на третия мандат, програмно, служебно или две служебни, година преди да поемем Председателството на Съвета на ЕС в тройка с още две държави с предсрочни избори.

В това време Европейският парламент реши да замрази разговорите с Турция. Това е много сериозно за нас и ние трябва да поставим националния интерес пред всичко.

Това каза при откриването на Третата академия за млади политици, която се провежда днес и утре в Стара Загора, Меглена Кунева, вицепремиер в оставка и лидер на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Всичко, което изброих, е добре гарнирано с ляв, крайнодесен и националистически популизъм и днес повече от всякога е време за лидерство, категорична бе Кунева.

Харманли може да се окаже лакмусът за лидерството. На място, превърнато в терен на краен популизъм, където оръжието образование е заменено от камъни срещу полицията, място, което се превърна за 24 часа в терен на (анти)политически ПР, а върховенството на закона и културата на различието изгоряха на кладата на агресивното невежество, каза още в речта си тя.

Харманли стана възможно, защото обществото ни НЕ даде ясен знак, че има върховенство на закона. И че никой не може да се прави на институция със свински опашки, стиснати в юмрука, заяви Кунева.

Според думите й трябва да се даде ясен знак, че единствените институции, които се грижат за сигурността на българските граждани, а и на хората, търсещи закрила, са държавните – това са органите на реда, полицията, армията, парламентът, местната власт. И никакви хора с прозвища и прякори не трябва да се автоинституционализират или да бъдат институционализирани и героизирани. Това не се случи, и затова днес има урока „Харманли”.

Трябва да дадем знак, че всякакви призиви за саморазправа, насилие и език на омразата са неприемливи за нашата демократична държава; и че поддържането на реда е гарантирано, а призивите за насилие и езикът на омразата са наказуеми с цялата строгост на закона, добави Кунева.

Срещу радикализацията има само едно оръжие – образованието, категорична бе тя и добави, че то е единствената пречка, защитното съоръжение, стената срещу социалното изключване, изтласкването в периферията на обществото и изолацията на младите хора.

За мен е важен и Реформаторският блок и се надявам след няколко години и с вашата помощ обществото да каже, че Блокът е дясната политическа сила, която защитава интересите му и се ползва с доверие. Вярвам, че всеки трябва да направи стъпката да покаже какво означава „Съединението прави силата“ и ние го направихме. Запомнете, че не е важно кой е лидер, а как се вземат колективни решения, как се работи в отбор и че лидер не се става на абордаж или превземане на крепостта.

Кунева подчерта, че младежите са мотиваторът й да продължава да работи за връщането на нормалността в политиката и призова младежите да се противопоставят на популизма и да не се поддават на опитите за манипулация. Вие сте новите лидери, обърна се Кунева към участниците в Третата младежка политическа академия за лидери.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре