Смятам, че правата ми като гражданин и гласоподавател са нарушени, тъй като Министерският съвет и Централната избирателна комисия не дават възможност да се упражвява вот чрез машинно и дистанционно електронно гласуване, въпреки законовите разпоредби.Това заяви Андрей Петков, който заедно с други представителни на Младежката организация на ПП „Движение България на гражданите”, внесе жалба до омбудсмана на България днес.

В писмото си до г-жа Мая Манолова младежите посочват, че в проектобюджета за 2019 г., когато ще се гласува за Европарламент и за местна власт, парите на ЦИК са само с около 600 хил. лв. повече в сравнение с 2018 година, в която не се провеждха избори.

В жалбата е посочено, че властта не е изпълнила разпоредбите в измененията и допълненията в Изборния кодекс от 2016 г. за правото на машинно гласуване, което е трябвало да се осигури още за президентските избори. Законът не е спазен нито за парламентарните избори през 2017 г., нито на проведените частични избори в 11 общини и населени места. Отказът за машинно гласуване тогава ЦИК обяснява с краткия срок за осигуряване на техниката. От промените в ИК досега ЦИК само е обявила обществена поръчка за изпълнитил, който да проучи пазара за машини за гласуване. Поръчката е за 12 500 лв., но няма избран изпълнител.

Според вносителите на жалбата държавата нарушава и приетите допълнителни разпоредби в Избирателния кодекс, които дават право на дистанционно електронно гласуване.

Това доказва, че властта няма намерение да осигури техниката, която би могла да пресече изборните измами и да повиши избирателната активност. Въвеждането на дистанионно електронно гласуване пък ще помогне на онези близо 2 млн. българи зад граница, които искат да дадат своя вот, но не могат да стигнат до избирателите секции. Чрез новите технологии те биха гласували. Ясно е, че никоя партия в парламента няма интерес да изпълни разпоредбите на закона, смятат младежите от ДБГ.

Госпожо Манолова, моля Ви да се противопоставите на държавния произвол и незачитане на законите като предложите на Министерския съвет и на ЦИК да предприемат незабавни действия за осигуряване на финасови и технически възможности за машинно и електронно гласуване още на Евроизборите, пише в жалбата си Андрей Петков.

Младежите от ДБГ подадоха жалби за нарушени изборни права и до Президентството, Министерския съвет и ЦИК.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре