Десислава Кемалова е част от ръководството на МДБГ и съпредседател на работната група „EU’19“ на Европейските студенти демократи (EDS) към ЕНП. В какво се изразява дейността на работната група, ще ни разкаже тя.  

Да те върна малко назад, тъй като беше в екипа по преговорите за членство на МДБГ в EDS. Би ли казала малко повече за самата организация?

Най-старата европейска младежка организация в център-дясно е Европейските студенти демократи (EDS), основана през 1961 г. – от преди Европейският съюз да съществува във вида, в който го познаваме днес. ОТ 1997 г. EDS е призната за официална студентска организация на ЕНП. Като НПО със седалище в Брюксел, EDS е и член на Съвета на Европа.

МДБГ беше приета за член през март 2017 година. Как се стигна до тук?

С приемането на МДБГ беше направен прецендент в 56-годишната история на организацията – за първи път беше допусната трета организация от една и съща държава. До преди МДБГ подобна хипотеза се считаше за невъзможна – в EDS дори страните с по две едновременно членуващи организации са изключение.  С Евелин Петкова положихме изключителни усилия, за да успеем да съберем квалифицираното мнозинство от ¾ от гласовете – задача, която мнозина в организацията считаха за невъзможна. Предизвикателството стана още по-голямо след като на парламентарните избори през тази година Реформаторският блок не успя да премине четирипроцентната бариера, с което ДБГ остана без парламентарно представителство. В подобна ситуация е огромно постижение, че успяхме да убедим останалите над 40 организации, че МДБГ ще има добавена стойност за EDS. Въпреки че бяхме оптимистични за резултатите от гласуването, не очаквахме да бъдем приети с изключителното мнозинство от 159 от общо 182 гласа. Приемаме това като признание за представянето ни през тази една година, в която показахме, че МДБГ е сериозен и надежден партньор.

След това ти беше избрана за съпредседател на една от работните групи в младежката организация. Разкажи малко повече за дейността на тази група “EU’19”.

Да, с Франческо Сизмондини от Италия сме съпредседатели на тази група. Това е най-важната към момента работна група, тъй като беше създадена специално по искане на ЕНП за подготовка на партията за предстоящите избори за Европейски парламент. От една страна, това е сигнал, че ЕНП разчита на младежките организации и използва пълния им потенциал – разбира се, като всяка младежка структура, ние помагаме на голямата партия при организацията на събития с доброволци и пр., но сме благодарни, че лидерите ни оценяват и като ценен сътрудник в най-важните задачи. От друга страна, това е голямо лично признание за мен, тъй като моята работа в момента е под прякото наблюдение на ръководството на ЕНП. Държим постоянна връзка – и в Брюксел, и дистанционно, като всеки политически документ, изготвен от мен, бива представян на предизборния щаб на ЕНП.

Работата си в „EU’19“ приемам изключително сериозно, тъй като ЕНП от години е най-голямата фракция в Еропейския парламент и за да запазим това положение, трябва да бъдем много изобретателни и постоянни в борбата срещу евроскептицизма и популизма, които застрашават основните на Еропейския съюз, респективно мира в Европа в последните години.

Радвам се, че оглавявам именно тази работна група, тъй като изборното законодателство по принцип е сред водещите теми на ДБГ. Предвид активната работа на нашите народни представители в 43-тото народно събрание по Изборния кодекс, бих казала, че се получи едно непредвидено продължение между техните и моите усилия. Възнамерявам да работя за промотиране на електронното гласуване, превенцията на изборните манипулации и въвеждането на форма на образователен ценз. 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре