РБ трябва да е в добра кондиция - предсрочни избори така или иначе ще има, категорична бе Кунева

Не ни е необходима холограма на правителство. Ако няма воля за истинско управление, съставянето на правителство за два-три месеца е излишно. Това заяви в ефира на БНР вицепремиерът в оставка и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

По думите й Реформаторският блок трябва да бъде в добра кондиция, защото така или иначе се върви към предсрочни избори. Според нея РБ е длъжен да поддържа диалога и да проведе консултации, след като е получил мандата от държавния глава, но дали ще се стигне до съставяне на правителство, е въпрос не само на математика, но и на воля и консенсус.

В РБ има колеги, които са по-оптимистични, че може да се състави кабинет и други, които са по-малко оптимистични, посочи тя и допълни, че отказът на депутатите да подкрепят антикорупционния закон е намалил шансовете за сформиране на реформаторско мнозинство в този парламент.

На въпрос дали би се отказала от закона, за да се състави кабинет, Кунева беше категорична – не.

Тя коментира също, че настоящата политическа криза поставя предизвикателства пред българското председателство на Съвета на ЕС. При едни избори в края на март, новото правителство ще има едва половин година да се подготви до началото на българския мандат през януари 2018 г., добави Кунева и съобщи още, че през българското председателство ще се прави прегледът на единния цифров пазар на ЕС, което ще даде много възможности на българската ИТ-индустрия да се докаже на международна сцена.

На въпрос какво иска да забрави от изминалата година, Кунева беше категорична, че политиците не бива да забравят нито успехите, нито грешките. Това, което ценя най-много от 2016 г., са срещите с хилядите хора, в това число и Учителския събор, на който поех обещание за увеличение на учителските заплати и което спазихме, както и многото работа, която свършихме, за да може всеки следващ министър на образованието да тръгне от едно по-високо стъпало, каза още тя.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре