Въпросът за преговорите на Турция за членство в ЕС няма да бъде решен на предстоящата среща на върха

Въпросът за преговорите на Турция за членство в Европейския съюз няма да бъде решен на предстоящата в края на седмицата среща на върха в Брюксел Това реши днес съветът “Общи въпроси“. На този етап няма и да се взема решение за замразяване на присъединителния процес на Турция.

За това настоява австрийският външен министър Себастиан Курц, според когото преговорите не са стимул за Анкара: Ако погледнем ситуацията 3 години по-късно, можем да заключим само, че Турция се е отдалечила още повече от Европейския съюз. А през последния месец този процес се задълбочи драматично и бързо.

Европарламентът също настоява за замразяване на преговорите с Турция, където днес властите съобщиха, че са арестувани още 568 души за връзки с Кюрдската работническа партия.

Според вицепремиера Меглена Кунева, която участва в днешното заседание в Брюкел, вратата пред Турция не бива да бъде затръшвана. Становището на България е, че по принцип подкрепя разширяването, това е добре за страната ни. Желанието на Турция за влизане в ЕС държи процеса жив, заяви Кунева.

По думите й има опити страната ни да бъде употребена с твърдения, че блокира евроинтеграцията на Сърбия по преговорната глава за образованието. Искаме да знаем какви са планираните реформи от сръбското правителство. Тогава можем да дадем много бързо и адекватно становище, обясни Кунева.

Източник: bnr.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре