Димитър Делчев завършва едновременно Първа немска езикова гимназия и Първа английска езикова гимназия в София. През 2009 г. става магистър по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2012 г. е съучредител на политическа партия „Движение България на гражданите“. Става председател на движението през 2017 г. след като Меглена Кунева напуска поста. ДЕБАТИ.бг потърси за коментар председателя на ДБГ във връзка с изразената от партията позиция относно бездействието на правителството по случая с отравянето на Сергей Скрипал.

Г-н Делчев, вчера Вие се оказахте единственият български политик, който зае изцяло позицията на западните демокрации и призова правителството да подкрепи без увъртания евоатлантическите действия на Лондон. Защо се получи това и какво още смята да предприеме Вашата партия, за ясното позициониране на България сред развитите западни държави.

ДБГ вчера взе решение, с което призовава Народното събрание да приеме една декларация, с която да изрази солидарността си към европейските държави и НАТО. Ние вярваме, че евроатлантическият път на България трябва да бъде безусловно следван. Затова ние призоваваме парламента да задължи правителството да предприеме действия, които са адекватни на духа на времето.

Всъщност страхът явно пречи на другите партии да изразят по-категорична позиция за отзоваването на руските дипломати от България и очевидно проруските партии в правителството пречат на министър-председателя да вземе правилното решение.

С какво си обяснявате позицията на правителството, което очевидно не иска да подкрепи изцяло санкциите срещу Русия? Коментирайте и разнообразието в позициите на премиера Борисов, външния министър Захариева и президента Радев.

Разнобоят в позициите показва едно – правителството не знае какво да предприеме. Това изглежда изключително лошо, защото България в момента е председател на Съвета на ЕС и Борисов е в лично качество председател до юли месец. След като огромното мнозинство от европейските държави желаят да има политически санкции срещу Русия, а председателят на ЕС няма ясна позиция, той бива бламиран. Това не е добър знак.

Знаете, че има държави, които смятат, че България е „Троянският кон” на Русия. Аз не смятам, че това е така и искам България да е достоен член на ЕС сама по себе си. Самото правителство обаче слага България на втора скорост, докато 2/3 от държавите в Европа са на първа скорост по отношение на тезата на Русия във връзка със случая Скрипал.

Какво щяхте да направите ако Вие бяхте външен министър и какво бихте посъветвали премиера по случая Скрипал? Нашата позиция е ясна. Аз в никакъв случай не нося отговорността, която има външният министър, най-малко пък тази, която носи министър-председателят. Отговорността на премиера е да защити българския интерес, което означава България да е добър европейски партньор и добър партньор в НАТО. Следователно ние отново призоваваме правителството да отзове българския посланик от Москва, както направиха вече редица европейски държави.

Източник: Debati.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре