Скептичен съм, че може да се направи кабинет с третия мандат с 15 от 240 народни представители, категоричен бе Вълчев

Трябва един наистина смислен дебат и да се отиде на избори – това е демократичната процедура. Да се види кой къде е и каква поддръжка има. Ако се връчи мандат на РБ, тогава ще се вземе и решение, но аз лично съм много скептичен, че това може да проработи. Има, освен политическа, но и аритметична логика в парламентарните режими – ако имаш 15 депутати от 240, ти много трудно можеш да управляваш.

Това каза пред БНТ проф. Даниел Вълчев от „Движение България на гражданите”. Той подчерта, че РБ правилно е решил да участва в управлението, за да извърши нужните реформи. Ти си в публичния живот на страната, за да се опиташ нещо да промениш, посочи още той. По думите му, ГЕРБ ще оставят страната 2-3 месеца да се люшка в липса на ясно управление, а в управлението са направили няколко грешки, между които той посочи сагата за председател на ООН, в която България, според Вълев, се изложи по един напълно ненужен начин и се стигна до липсата на предвидимост.

Според мен големият въпрос, който се поставя след тези избори е, че ние сме в една странна ситуация: от една страна субектите на управлението ГЕРБ, РБ и ПФ имаха резултат, който е напълно достатъчен да управляват – около 1 милион и 600 хиляди гласа. Така че проблемът на е в липсата на гласове, проблемът не е и в липсата на достатъчен брой депутати в Народното събрание. Проблемът е в липсата на легитимност. Хората казаха, че не одобряват перспективата, която виждат за себе си и за децата си, посочи Вълчев и очерта процеса като желание от страна на гражданите да се преучреди политическата система, като в такава среда най-лесно се появяват популистки водачи. Той добави, че е абсурдно богати и влиятелни хора да говорят от името на народа, но такава се очертава ситуацията у нас и прогнозира, че популизмът ще се задълбочи.

Попитан за мажоритарните избори Даниел Вълчев каза, че никой не помни мажоритарните кандидати, които е имало в листите при избора на ВНС и през 2009 година и 100 % мажоритарен вот не решава проблемите на изборната система.

На въпрос дали споделя мнението на премиера, че с края на 43-я парламент приключва и „приятелството“ между ГЕРБ и РБ, Вълчев каза, че разбира се, че приключва, но това съвсем не е някаква роднинска връзка, въпреки членството на двете формации в ЕНП, а че е въпрос на ситуационна политическа логика. Ние с ГЕРБ имаме общи неща, няма съмнение в това – те са член на ЕНП, имаме сходни виждания по много въпроси, но имаме и много критики, например по начин на осъществяване на властта, поясни Вълчев. Той допълни, че в България няма изгледи за еднопартийно управление и ще има коалиции. Известна коалиционна култура няма да навреди на никого, но не съм сигурен, че ГЕРБ са най-добри в това, добави още той.

На въпрос за ДСБ Вълчев каза, че РБ и ДСБ не са имали драматични принципни различия, а че разминаванията са по линията на участието в управлението. Моето разбиране винаги е било, че ако човек се ангажира с участие в едно управление, той трябва да знае какво точно иска да направи и с каква подкрепа. Другият възглед е, че трябва да се вика силно и да се повтаря, че ще се прави нещо ново, знае се, че няма мнозинство и подкрепа за него, но се повтаря. На хората обаче им омръзна от това. Те искат да видят някакъв резултат – може и да е малък, но да е видим, аргументира се Вълчев. Другото е едно безкрайно говорене, напомпване на очакванията с ясното съзнание, че ти нищо от това няма да можеш да свършиш. Това е една политическа тактика, която ние в РБ, и в ДБГ специално, не харесваме, допълни той.

На въпрос за избора на българския еврокомисар проф. Даниел Вълчев каза, че в РБ темата не е обсъждана и добави, че до тази ситуация въобще нямаше да се стигне, ако не беше поведението на досегашния български комисар. Когато човек е изпратен, при това, подчертавам, предложен от българската държава, макар и не като неин служител, той има някакви отговорности пред хората, които са го изпратили. Да прескачаш от позиция на позиция, създавайки шумен политически проблем в родината си, за мен е съвсем безотговорно, категоричен бе той и прогнозира, че след тази ситуация България няма да има толкова силен ресор, а страната не трябва да допуска следващият български еврокомисар да е продукт на пазарлъци.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре