Подкрепям обвързването на евопейските пари с върховенството на закона. След като сме солидарни за всичко, нека сме солидарни и по политическите стандарти, заяви Меглена Кунева, преговарящ за членството на Бългрия в ЕС, пред Блумбърг.

Не приемам като българин и европеец, когато съм в Европа да съм защитена, а в България при използването на европари да не съм, каза тя.

От думите й стана ясно, че все още е рано да се говори с колко ще има намаляване на финансирането за определени сектори в новия европейски бюджет.

Ние в Българуя трябва да знаем за какво предвижда европейският бюджет, но не само колко пари ще получим, а да знаем какво това означава това за нашата политика, каза тя и поясни, че се предвижда увеличаване на средствата за технолигии и наука, което е възможност за България да се развие в тази посока, но трябва да има целенасочена политика.

Можем да отскочим, но ние нямаме проблеми с технологиите, но имаме с корупцията. Когато корупцията е в науката и образованието, как да отскочим, попита реторично тя. Кунева подчерта, че в бюджета се предвиждат средства и за фирми, развиващи технологии.

Как ще се изчислява кохезионната политика същ е важно. Когато преговаряхме за влизане в Съюза успяхме да договорим най-високия процент, но сега се добавят и други индикатори като приема на мигранти, младежка безработица и др, което ще окаже влияние върху парите, които получава България.

По отношение на ядреното споразумение с Иран и оттеглянето на САЩ, Кунева заяви, че по-важна е позицията на ЕС. Съюзът преговаряше 11 години за това споразумение, защото то възпира употребата на ядрена бомба, каза те и подчерта, че оставането на ЕС в споразумението задържа и Иран вътре.

Тръмп изпълни предизборно обещание с оттеглянето от сделката за Иран, което е само вътрешна политика. САЩ в момента са страна по сделката, тама има техен подпис, заяви тя. Това, че се сменят президентите в САЩ до момента не е поставяло под въпрос линията на външна политика, това е прецедент, коментира Кунева.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре