След изборите България изпадна в необичайна за спокойните и демократични страни ситуация. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио "Фокус" вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Тя посочи, че досега има само три правителства у нас, изкарали пълния си мандат. Според нея ще бъде твърде необичайно съставянето на експертно правителство без участието на най-голямата политическа сила ГЕРБ.

„Устойчивост беше нещото, което ние с много усилия и компромиси, със съзнанието колко е ценно това, поддържахме през изтеклите месеци. В България досега има само три правителства, изкарали пълния си мандат. Пълният мандат се отплаща не на правителството, което го изкарва, а като цяло на държавата и на следващите правителства. В тази ситуация има чисто конституционни пречки да бъде разпуснат парламентът от настоящия президент.

Нещата са измислени, лошото е, че изпаднахме в ситуация, която е много необичайна за спокойни и демократични страни. Кое страда повече – дали демокрацията, или спокойствието, мисля, че всеки може да си отговори“, обясни тя.

Меглена Кунева добави, че председателството на България на ЕС няма как да бъде отложено, въпреки оставката на правителството, като подготовката за него тече. Тя изрази надежда следващият министър, приемник на нейните постове, да продължи свършената до момента работа и да оцени екипите, с които е работила.

Източник: focus-news.net

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре