Зеленогорски добави, че РБ няма да излъчва министри, ако се стигне до служебен кабинет

РБ няма как да има решение за вземане на мандата, без да има съответната подкрепа от най-голямата политическа сила в парламента ГЕРБ. Не сме го обсъждали конкретно. Ако президентът реши да ни връчи мандата - на РБ, тогава ще решаваме и ще говорим конкретно, но това без ГЕРБ не може да стане, а към момента такава заявка от ГЕРБ, в рамките на този парламент, няма.

Това заяви след консултациите на РБ с президента лидерът на СДС Божидар Лукарски. На въпрос ако ГЕРБ подкрепят връчването на мандат в рамките на този парламент, какви ще са действията на РБ, Лукарски отговори, че при такова стечение РБ ще разговаря с ГЕРБ, но към момента такива разговори не са водени.

Съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски добави, че Блокът не се ангажира с хипотетични въпроси и ако възникне такава ситуация, тогава ще се търси най-доброто решение. РБ няма да участва в служебно правителство и няма да излъчва министри за съставянето на служебно правителство, каза още Зеленогорски.

Той добави, че и държавният глава е застанал зад позицията на РБ, че антикорупционният закон, антитерористичният закон и бюджетът за 2017 година също трябва да бъдат приети на второ четене преди разпускането на 43-то Народно събрание. Обещахме, че ще направим всичко възможно да не остава месеци наред държавата без бюджет, защото тогава един инвеститор няма да стъпи в нашата държава, добави Зеленогорски.

Президентът оцени усилията на РБ за запазване на стабилността в държавата и на министрите ни за задвижване на важните реформи.
РБ оценява положително мандата на Плевнелиев и само можем да съжаляваме, че той няма да има втори мандат, каза също Зеленогорски.

Според думите му, президентът е припомнил нещо, което всички трябва да знаят - че според Конституцията депутатите имат 3 месеца да вземат решение по въпросите от референдума и 2 години, в които решението да бъде превърнато в законопроект и гласувано в пленарната зала. Казвам го неслучайно - не може да се пишат закони "на коляно", цялата система да се преобърне без сериозна обществени дискусия по този въпрос. Вече видни политилози, експерти, политици, хора от публичните среди, от организаторите на референдума подготвят дискусионни формати. Трябва повече време, за да осъзнаят всички какви са предимствата и опасностите от въвеждане на чисто мажоритарна система и нулево или един лев финансиране на партиите. Това означава,че партиите в по-голямата си част ще се финансират от сенчести източници и това е стотици по-скъпо за държавата, категоричен бе Зеленогорски.

На въпрос защо Радан Кънев не е участвал в консултациите, Зеленогорски отговори, че това е, защото РБ е имал решение на Изпълнителния си съвет вчера кои да са хората, които ще представляват РБ на консултациите при президента. И това са хората, които виждате тук, каза още той. На ИС на РБ вчера са били обсъдени и темите за КСНС, консултациите с президента и работата на парламентарната група на РБ, добави също Зеленогорски.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре