Реалистично е антикорупционният закон да бъде приет от този парламент, смята Зеленогорски

Антикорупционният закон остава приоритет за реформаторите и "Движение България на гражданите", потвърди в ефира на "Хоризонт" Найден Зеленогорски, който е заместник- председател на формацията. Според него е реалистично законът да бъде приет в този парламент, макар че сроковете на неговото действие ще са съкратени:

Ще направим всичко възможно той да мине и на второ четене... Мисля, че е реалистично, защото текстовете за второ четене отдавна са ясни – знам, че се работи в правната комисията по темата, въпросът е да бъде подготвен докладът и да бъде внесен. При всички случаи ще се наложи да се работи без ваканция или с много малка коледна и новогодишна ваканция.

Зеленогорски обаче отбеляза, че бюджетът за 2017-а има приоритет в Народното събрание и подчерта: Аз съм доволен, че бюджетът мина на първо четене.

Зеленогорски съобщи, че скоро ще се проведе съюзен конгрес на Реформаторския блок, на който ще бъдат набелязани целите и концепцията за развитие на Блока. Той отбеляза:

Реформаторският блок в пълния си състав нямаше разминаване в целите. Имаше разминаване в това по какъв път да постигнем целите си – колегите решиха да са радикална опозиция, ние смятаме, че по-логично и по-нормално е да продължим усилието... и фактите са налице – промени в Конституцията..., антикорупционият закон, стартиране на реформи в образование и здравеопазване, икономически ръст, превъоръжаване на Българската армия.

Зеленогорски подчерта, че икономическите показатели на страната ни са оптимистични и България не е била от дълго време в толкова добро финансово здраве.

Днес новоизбраният Национален съвет на ДБГ обсъжда в София концепцията за развитието на РБ, политическата ситуация в страната и бюджета. Утре ще заседава ИС на РБ.

Във вторник РБ ще отиде с ясна теза на консултациите с президента преди връчването на проучвателния мандат за съставяне на кабинет, отбеляза Зеленогорски. Според него най-реалистичният сценарий е предсрочни избори в края на март – началото на април.

Той смята, че спешно трябва да се стартира обществена дискусия с участието на експерти, за да се обсъди как да се въведе мажоритарност при изборите в България, като се избегнат рисковете, свързани с тази избирателна система.

Източник: bnr.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре