Парламентът трябва да приеме антикорупционния закон, подчерта лидерът на ДБГ пред "Дарик"

РБ отива на консултациите с президента, за да изясни основните важни въпроси за страната и да се предотврати политическа нестабилност. РБ няма да поема мандат за съставяне на правителство.

Това заяви в предаването “Седмицата“ на Дарик радио вицепремиерът в оставка и лидер на "Движение България на гражданите" от РБ Меглена Кунева, попитана за консултациите с президента Плевнелиев, в които РБ ще участва следващата седмица. Всякакви други хипотези могат да бъдат обсъждани едва след консултациите с президента Плевнелиев, посочи тя и добави, че в РБ решенията се вземат от общите органи.

Страната е в сложна ситуация, парламентът продължава да работи. За мен това означава и задачата да приеме антикорупционния закон, както и да фиксира приоритетите на българското председателство, каза Кунева.

На въпрос дали ако има предложение да остане на поста образователен министър, би приела, Кунева категорично отрече. Имам политическа сила зад гърба си и с нея участвам в избори, каза лидерът на ДБГ. В образованието освен отчет и реални резултати обаче, ще оставя и пътна карта какво трябва да се случи в продължение на реформите в следващите месеци, каза тя.

По думите й РБ е влязъл в управлението с ясна цел и ясно подписано коалиционно споразумение за конкретни реформи и политики. Ситуацията в Народното събрание беше такава – без ГЕРБ не можеше да се състави правителство, всяка друга конструкция би била нестабилна и краткосрочна. Същото е в сила и сега, посочи още тя.

На въпрос кога трябва да се проведат предсрочните избори, Кунева каза "възможно най-бързо, при възможно най-добрите гаранции за устойчивост" и повтори, че във времето до изборите НС трябва да покаже воля пред гражадните да приеме антикорупционното законодателство, което вече е прието на първо четене в пленарната зала.

Тя заяви, че обществото трябва да е наясно, че няма достатъчно технологично време за подготовка на добро ново изборно законодателство. Ние вземаме страната на радикалната нормалност и сме против всякакъв популизъм. РБ ще се опре на фактите, няма да се подведем да говорим в стилистиката на популизма, както по отношение на Великото народно събрание, така и за мажоритарното гласуване, посочи Кунева. Половин милион българи гласуваха против мажоритарното гласуване в два тура, а още три милиона граждани не излязоха на референдума. Кой защитава и техните права, подчерта Кунева и добави, че да се направи мажоритарен избор в момента, да се приеме опцията за неясно финансиране на партиите, е отворена врата за парламент тип украинския. Кунева беше категорична, че моделът, който може да изкара напред личности, е преференциална система без праг, в която хората посочват конкретна личност и те определят мястото й в листата.

Тя кометира още, че популизмът няма ляво и дясно, видяхме го при Брекзит. Тогава едни много образовани политици се надяваха, че могат да спечелят двойно заставайки зад популизма – хем да демонстрират колко много хора ги подкрепят, хем хората да направят това, в което бяха подтикнати. Както виждате обаче, сега дойдоха последствията.

РБ продължава силен и единен. Преподписахме споразумението, по собствено решение ДСБ излезе, но БНД се присъедини и пак оставаме пет партии. На въпрос за Гражданския съвет тя отговори, че той ще бъде избран демократично и то такъв, че да не може да бъде приватизиран от една партия. Какво е бъдещето на Блока ще решат неговите структури. Ние правим версия РБ 2.0 – подобрена и оптимизирана, каза тоя.

По думите й, ако някой следва собствените си съвети, както Радан Кънев говори за намордник, по-добре е да сложи намордника и да спре лошото говорене на негови колеги за РБ, в който довчера бяха, категорична беше Кунева.

РБ няма да внася предложение за промени в бюджета между двете четения, отговори също Кунева на въпрос и подчерта, че трите приоритета в Бюджет 2017 година - повече средства за отбрана, здравеопазване и образование, са били именно в отговор на реформите в секторите, за които РБ отговаряше.

В бюджета за образование освен за заплати на учителите, има и средства за повече информационни технологии, иновативни училища, приобщаващо образование и квалификации на учителите и това е най-голямото увеличение в сферата от години насам, посочи тя.

Направихме важни и концентрирани усилия от РБ да има две теми в обществото – образование и съдебна система, категорична беше вицепремиерът, като подчерта, че това е в изпълнение на програмата на РБ и мандата, даден от избирателите на Блока.

На въпроса за бъдещия еврокомисар от България Кунева посочи, че е редно той да бъде изслушан и от българския парламент. Тя посочи, че логиката „не е важно на мен да ми е добре, а на другия да му е зле“ вреди на страната, когато става въпрос за международни назначения. Кунева посочи, че Георгиева е на поста си до края на декември и че оставката на българския еврокомисар е била изненадваща.

По отношение на изборните резултати, лидерът на ДБГ посочи, че в начина, по който се проведе кампанията и атаките срещу Цецка Цачева имаше голяма доза вулгарност. По думите й отказът на Борисов да продължи с управлението е било грешка.

ДБГ ще се противопостави радикално на вулгарността и популизма в българската политика, категорична бе председателят на партията и напомни, че утре в 12:00 ч. в НДК партията събира на първо заседание новото си национални ръководство от близо 100 души, за да вземе решение за действията си в тази посока.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре