Реформаторският блок е силен и ще продължи да бъде фактор в българската политика. Работя за това да имаме добро представителство в следващия парламент. Ние винаги сме успявали да се стегнем и да се обединим, за да защитим интересите на нашите избиратели. Това заяви в ефира на БТВ вицепремиерът в оставка и лидер на "Движение България на гражданите" от РБ Меглена Кунева.

По думите й изборите са показали, че има криза в десницата, затова е необходимо сега без високомерие и популизъм РБ да каже на избирателите, че е чул гласа им. Тя посочи, че блокът е алтернатива както на популистките партии, така и на технократските. Според Кунева блокът е силен. Между двата тура на изборите ние преподписахме нашето учредително споразумение, което дава перспективата за консолидация.

Решението на ДСБ да действат като самостоятелна партия е изцяло тяхно решение. Нашето е, че Реформаторският блок е тук и продължава да работи по програмата и политиките в полза на хората. Трябва да престанем да мислим за неща, които очевидно не можем да постигнем с ДСБ и да продължим да се борим за реформите, коментира тя. По думите й здравният министър в оставка Петър Москов остава заедно с Блока. Тя припомни, че в учредителното споразумение има възможност и за индивидуално членство в РБ.

Кунева посочи още, че министрите на Блока са свършили много добра работа през последните две години. Всички политики, които сме правили, са били съгласувани с целия Министерски съвет и са резултат от програмата на РБ. Тя даде за пример стартиралите процедури по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ на стойност 740 млн. лева, чрез която се финансират ключови за реформата в образованието процеси.

Според нея двете важни задачи пред парламента са приемането на антикорупционния закон и приемането на бюджета за 2017 година, с разум и без популизъм. По отношение на плоския данък Кунева коментира, че тези, които правят призиви за премахването му, трябва ясно да обяснят и какви са опасностите след това. Да махнем един данък може да звучи много добре отстрани и популистко, но трябва да сме наясно, че това означава на практика укриване на данъци. При популизма това е опасното - казва се, че нещо е лошо, но не се дават решения, нито се разкриват рисковете след това, каза още тя.

По думите й в бюджет 2017 г. са заложени мерки за реформа в образованието – от 10-процентния ръст на учителските заплати до повече средства за информационни технологии в училищата и квалификация на учителите. Има и повече заложени средства за висше образование, както и увеличение на средствата за БАН и науката, подкрепени и от оперативната програма, добави още тя.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре