В Естония и в Австрия, които са преди и след България, също предстоят смени на правителства

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева днес призова за национално единство заради подготовката на ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз, което България трябва да поеме на 1 януари 2018 г.

Настъпват последните решителни месеци преди усилената финална фаза за подготовка на председателството, не само на българското, но и на нашата тройка, в която са Естония, Австрия и България, каза Кунева, преди да влезе на Съвет на министрите по европейските въпроси, който се провежда днес в Брюксел. И в трите страни се очакват правителствени смени.
Кунева каза, че вчера и днес е имала срещи в Комисията, Европейския парламент и Съвета, за да представи първия принос на България по приоритетите на председателството.

Ние трябва да бъдем последователни и да не показваме никакво колебание. В този преходен период, в следващите месеци, това е времето, в което можем да проявим истинско национално единство, каза тя.
Естония трябва да председателства ЕС от 1 юли до 31 декември 2017 година и да предаде щафетата на България. Нашата страна трябва да председателства ЕС от 1 януари до 31 юни 2018 година и да бъде последвана от Австрия през следващите шест месеца.

На 4 декември австрийците трябва да гласуват в повторение на президентските избори, които Конституционният съд обезсили по-рано тази година заради нередности с гласуването по пощата. С най-големи шансове е крайнодесният кандидат Норберт Хофер, за когото социолозите предричат победа а ла Доналд Тръмп в САЩ. Това би поставило крайнодясната Партия на свободата във водеща позиция за парламентарните избори догодина пред консерваторите и социалдемократите, които сега управляват в коалиция.

Бъдещето на правителството на естонския министър-председател Таави Ройвас е под въпрос, след като две от трите партии в управляваща коалиция се отцепиха. Следващите редовни парламентарни избори трябваше да бъдат през 2019 година.

Източник: clubz.bg

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре