Днес е 10 ноември и се навършват 27 години от началото на прехода на България към демокрация и пазарна икономика. Улисани в динамиката на ежедневието, а и на заобикалящия ни все по-комплексен и взаимосвързан свят, с лека ръка много от нас са склонни да подминат днешния значим ден.

Това написа на страницата си във Фейсбук народният представител от РБ (ДБГ) Антони Тренчев.

Трудно си представяме един друг свят - свят, в който човек се страхува от собствените си мисли и им налага автоцензура; свят, в който индивидът е под стъклен похлупак и дори няма възможност да знае това колко много не знае. По-младите сред нас мъчно биха си представили свят, в който да не могат да пътуват, да търсят реализация на своя потенциал и другаде; свят, в който въобще не съществува идея на частната инициатива, а свободата в най-добрия случай е философска концепция от лош преразказ на Маркс от Ленин, продължава Тренчев.

А не толкова отдавна България е била такъв свят. Лесно свободите се приемат за даденост. Но те трябва да се отстояват всеки ден, с всеки избор, който ние правим като индивиди, а и като общество. Привилегията на свободата на е фиксирано явление, дори запазването на сегашното й състояние изисква усилие. Деструктивното начало е и линията на най-малко съпротивление, то и винаги е по-бързо от градивното, но ние като общество и индивиди би следвало да търсим прогрес, категоричен е Реформаторът.

Прогресът за България е завинаги Европа, прогресът за България е завинаги Западът - люлката на демокрацията, философията и свободата, и практическото изграждане на общества върху тези принципи, посочва той. Това не е празен лозунг, това е историческа реалност. Днес определени интереси се опитват да ни внушат, че сме на кръстопът и трябва отново да правим избор. Не е така, ние избора сме направили преди 27 години; нашата задача сега е неотлъчно да го следваме!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре