Неефективна политика на ГЕРБ и късно издигане на кандидата им не можаха да разкрият потенциала на Цачева, счита Вълчев

На втори тур не избираме дали харесваме Цачева, или не харесваме Радев. Най-много харесваме Трайков, но той не стигна до балотаж и ще трябва да направим компромис. Затова от РБ принципно ще подкрепим Цачева, защото сме в един отбор като партии от ЕНП и дясното семейство.

Това каза проф. Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" в „Още от деня“ по БНТ.

По думите на Вълчев няма нищо по-нормално от това, ако първата политическа сила не успее да победи на изборите, да последва оставка на правителството и допълни, че ако има друга първа политическа сила, тя трябва да опита да управлява и да направи правителство.

На въпрос за резултата на Марешки той каза: ние, от РБ, аптеки нямаме, нито бензиностанции, където да даваме бензина с 3 стотинки по-евтино. И самият Костов, на когото аз не съм привърженик, но в случая е прав, изложи тезата, че ако държавата не си е затваряла очите толкова дълго време за картела на горивата, едва ли е щял да бъде толкова и резултатът на бизнесмена. Според Вълчев популизмът винаги почива върху едно и също нещо - неосъществими обещания. Посланията на този кандидат от бизнеса стигнаха до тези, които направиха вота за Бареков, а той сега къде е - в добрия бял Брюксел, направи сравнение Вълчев. По думите му, неефективна политика на ГЕРБ не е успяла да разкрие потенциала на Цачева, както и късното й издигане за кандидат. Според него номинацията е трябвало да стане много преди изборите, а Цачева има качества, но е неоценен човек в родната политика.

Не съм от хората, които чертаят апокалиптични картини - че ще излезем от НАТО, Путин ще хване самолета и ще дойде да ни оглави, посочи Вълчев, но добави, че става дума за ценностен избор между дясното и лявото и в него РБ не може да одобрява левия кандидат Радев, още повече че много от тезите му като анексията на Крим и падането на руските санкции са силно притеснителни.

В отговор на въпрос той посочи, че Реформаторският блок не е изчерпан, а жизнен и силен проект, който показва успешно потенциала си на няколко поредни избори. Вълчев подчерта, че първа крачка към бъдещето е да се реши в какъв състав коалицията ще върви напред. На въпрос за Радан Кънев той каза, че ако на някого не му харесва този влак, може да слезе, да хване друг, или да си направи свой, даже ако иска да си го издяла и че не може вечно РБ да се съобразява с човек, който ако не може да оглави един проект, прави нов. Според него Реформаторският блок има отговорности към голям брой хора, които представлява политически, и търси именно тяхното доверие, което и получи на току-що миналите избори. Това важи и за ДБГ - ние казахме, че ако нямаме 200 хиляди гласа подкрепа от хората, излизаме от управлението, но видяхте, че вотът на поддръжниците на РБ беше да продължим това, което сме започнали, коментира още Вълчев.

Различни хора сме, нормално е да има различни възгледи, крила, но въпреки това досега нещата вървяха добре и на изборите това се видя – Трайков като кандидат на РБ получи подкрепата и на хората от Блока, и на одобряващите РБ.

Според него в България има сгрешена представа за дясното, според която което не е в БСП, е в дясното. Счита се и че всичко антируско е дясно, което не е много умно, посочи Даниел Вълчев, като каза, че истинското дясно е да поставиш по-високо свободата, а ресурсите да са при тези, които могат не да ги разпределят, и то помежду си, а да ги умножат, за да се ползват от цялото общество.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре