- Г-н Ананиев, за превишена скорост с над 50 км/ч. глобата ще достига до 1000 лв. Тази санкция ще стресне ли нарушителите на пътя, според вас?

Настимир Ананиев: По принцип би трябвало да стресне всеки един, тъй като никой не може да си позволи всяка седмица да плаща по 1000 лв., по 700 или по 600. Това са максималните глоби за другите две хипотези, 1000 лв. е за обществен превоз на пътници и опасни товари, 600 лв. е извън населено място, при същата хипотеза - над 50 км/ч. и 700 лв. е в населено място, когато е над 50 км/ч., като слагам едно уточнение, че за всеки следващ 5 км/ч. над лимита, който сте карали се качва с още 50 лв., така че тази глоба може да бъде доста по-голяма от тези цифри.

- Статистика показва, че поне 600 души седмично карат без книжка и това са заловените от органите на реда. Само спирането на колата от движение, според вас, както е предвидено, достатъчна санкция ли е за тези, които им предоставят колите си?

Настимир Ананиев: Ние трябва да дадем един много ясен знак по какъв начин се борим с този проблем, а това става с конкретни действия. За последните 10 години ние нямаме толкова сериозна законна мярка за движение по пътищата, който сега ще влезе на второ четене и всички предложения, които обсъждаме - те вече са подкрепени на комисия и ще минат и през зала. Те искат да дадат много ясен знак, че ние не можем да си позволим по 700-800 човека на година да умират по нашите пътища, имайки предвид демографската криза, имайки предвид съвсем един нормален начин на живот и свалянето или дерегистрацията на автомобил е една от тези мерки. Това значи, че ако собственик на автомобил кара без книжка, е карал с алкохол на 0.5 промила в кръвта или откаже да бъде тестван с техническо средство, полицаят има право на място да свали номерата на автомобилите, да вземе малкия салон и да го заличи от системата на МВР за период минимум 6 месеца до максимум 1 година. За мен това е една доста сериозна мярка, особено срещу тези, които карат пили. Тук трябва да добавя, че като казвам пил, винаги имам и една добавка - 0.5 промила в кръвта и/или наркотични или упойващи вещества, така че и тези, които са под някакво упойващо влияние, което би влияло на техните реакции на пътя.

- Каква трябва да бъде превенцията срещу всички тези нарушения - от превишената скорост, през наркотиците и алкохола до шофирането без книжка?

Настимир Ананиев: Тук имаме два подхода - от законодателна гледна точка и изпълнителната власт ние се опитваме да въведем някакви санкции. Аз съм съгласен, че санкциите няма да проработят на 100%, защото има хора, които са свикнали да правят нарушения. Това, което с МВР работим заедно, по принцип при тях заработи август месец сайта за електронно плащане на глоби по електронен начин на сайта на МВР - всеки може да влезе, няма нужда да ходите до КАТ, да се редите на опашка. Може да влезете там и да си платите нарушението, което улеснява много. Има един много голям процент от граждани, които имат желанието да си платят глобата, но нямат времето - просто физически да отидат, да си отделят час-два, за да го направят, сега вече има тази възможност. Друга идея, която сме обсъждали, защото това не е влязло в закона все още, обсъждаме го - по какъв начин да вържем предоставянето на услугата от изпълнителна власт и от местна власт на гражданите с плащането на тези глоби. Представете си, че знаете, че за да започнете нова работа навсякъде ви трябва акт за раждане и като отидете да си вадите акт за раждане на вас да ви кажат, че имате глоба за изчистване и да не можете да си извадите този акт за раждане, ако дължите такава глоба. По същия начин ако отидете в местната власт, в общината - трябва ви някакво удостоверение, или да си извадите скица. По същия начин го има този ефект и по този начин да се вдигне федеративността, да се доведе до едни европейски нива от 70-80%.

- Необходима е законодателна промяна заради противоречие в настоящия закон. 113-ти член казва, че когато е на пешеходна пътека, пешеходецът трябва да се съобрази с приближаващите автомобили, но пък 119-ти член казва, че стъпил на пешеходната пътека автомобилът трябва да се съобразява и да намали скоростта. Вие виждате ли противоречие в тези два члена и има ли нужда наистина от такава законодателна промяна?

Настимир Ананиев: Според мен има нужда от промяна. Трябва да се прецизират текстовете, тъй като в момента се дава възможност за интерпретации. Знаете, че това беше продиктувано след инцидента във Варна на една моя колежка Нели Петрова - народен представител, нейната дъщеря беше блъсната на пешеходна пътека и едно от решенията в съда по инстанциите беше, че едва ли не тя е съпричинител на това, че тя е била убита на пешеходна пътека. Тук се пораждат много въпроси - първото е да се прецени скоростта на идващия автомобил може би е възможно за мен и за вас и ние например да изчакаме или да минем, защото сме преценили тази скорост, но, съгласете се, ако това е едно дете, ако това е един възрастен човек - ето, през изминалата седмица имахме инцидент в София, едно 13-годишно момиче на път за училище в 07:30 часа е блъснато на пешеходна пътека и доколкото знам се бори за живота си в болница. Нали сте съгласни, че едно дете няма как да прецени по какъв начин се движи автомобила. Трябва да дадем по-ясни права на пешеходците, но също и задължения - те трябва да се съобразяват с пътната обстановка от гледната точка на това по тяхната лична възможност например да пресекат по най-бързия възможен начин. Например, ако е баба с бастун тя ще си пресече с нейната скорост, но има хора, които например си гледат телефона, говорят по телефона или пращат смс, бавно минават и са се заблели нанякъде, просто когато пресичаме пешеходната пътека трябва да се съобразяваме и да се опитваме да бъдем и толерантни, но трябва законът според мен да бъде прецизиран, тъй като в един друг текст казват, че вие трябва да сигнализирате с ръка преди да пресечете.

- Много малко хора го правят, за да не кажем изобщо.

Настимир Ананиев: Да, но въпросът е, че тук не е огласено какво значи да сигнализира с ръка - да я изпънете напред, да я изправите нагоре, надясно, наляво, с лявата ръка или с дясната ръка - разбирате ли, това дава възможност за много тълкувания, които в един момент трябва да бъдат по-ясни и прецизирани самите правила и за пешеходците и водачите да знаят, но трябва да се съобразяваме. Съгласете се с мен, че пешеходните пътеки са главно в населените места, където шофьорите би трябвало да карат с по-намалена скорост. Преди всички пътеки има знаци, които казват, че приближавате пешеходна пътека, това значи, че трябва да намалите скоростта, а не да увеличите и да се опитате да минете между двамата пешеходци, защото се отваря една дупка и вие преценявате, че ще можете да се шмугнете между двамата пешеходци и тогава единия може да забърза и някой да изскочи и по този начин стават ПТП. Когато се преминава на пешеходна пътека, трябва и водачите да са по-внимателни и за мен пешеходецът има предимство. Пешеходната пътека е един вид продължение на тротоара и там трябва да имат предимство пешеходците.

Източник: transporten-vestnik.com

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре