Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" оценява предстоящия скок на цените на основни стоки и услуги като резултат от сбъркана икономическа политика на управляващото мнозинство. Увеличаването на цената на парното с между 16% и 22%, извършеното вече повишаване на цената на тока с 2 % и подготвяното покачване на тази на природния газ ще доведат до поскъпване на всички основни стоки – хляб, мляко, яйца, превози и др. Анализите ни сочат, че през следващата година домакинствата, които живеят под прага на бедността, ще станат близо 40% от всички български домакинства.

Само смели държавнически решения могат да предпазят българските граждани от предстоящия ценовия удар. Намаляването на ДДС от 20% на 18% ще остави над 1 млрд. лв. в джоба на хората. Вместо държавата да ги пилее за партийни цели, хората най-добре могат да преценят как да похарчат спестените от по-нисък данък средства.

Необходими са и незабавни политики за облекчаване на микро и малкия бизнес, който е гръбнакът на икономиката в случай на криза. Въвеждането на електронно управление, премахването на десетките безсмислени регистрационни режими и увеличаването на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 на 200 000 ще влеят нови сили в икономиката.

ДБГ многократно сме предупреждавали, че отказът на ГЕРБ и ОП да правят реформи, ще се плати от всички българи. Вчера стана ясно, че вместо да затегнат контрола в здравеопазването, ГЕРБ планират да измъкнат още пари от хората за здравно осигуряване. Всички ние ще платим и за планираното увеличение на заплатите на държавните служители, които поетапно биват принуждавани да стават членове на управляващата партия, за да й печелят гласове. За намаляване на бюрократичните пречки пред бизнеса, които също косвено се отразяват на цените, никой не мисли. Ние сме категорично против цялата държава да плаща все повече, за да може Борисов да стои на власт.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре