Три дни преди края на кампания е съвсем ясно какво е разположението на силите. Най-притеснителното е, че Цачева и Борисов смятат, че не могат да спечелят и са готови да загубят от Радев. Предали са се и са готови да предадат десните избиратели. Затова наша отговорност е да убедим демократично мислещите хора, независимо дали са гласували за друга партия, че ако искат да следваме посоката на европейско развитие на България, да гласуват с номер 7. Това заяви кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който днес се срещна с жителите на Троян и Ловеч. „Много хора намират тезата комунизъм-антикомунизъм за изтъркана. Ние не сме против хората, които са били комунисти. Ние сме срещу проявите на комунистическо, тоталитарно, недемократично и незачитащо човешките права мислене, независимо от коя партия е“, каза Трайков в отговор на въпрос дали би извикал „Долу комунизма!“.

„В края на предизборната кампания всички видяхме, че през цялото време умишлено се опитват да принизят президентската институция до една представителна и декоративна фигура в държавата. Напротив! Президентът е фигурата, която е изведена извън останалите три власти и със силни правомощия по Конституция. Той може да задава дневния ред на обществото и да го отстоява“, каза още Трайков. Според него това става чрез гарантиране на качеството на законодателния процес чрез налагане на вето, когато законите не са в интерес на всички, а са лобистки. „Прилагането на законите е огромният дефицит в България. Днес хората са наясно, че има проблем със справедливостта и върховенството на закона“, заяви Трайков. „В момента съдебната реформа е блокирана. Направени бяха първи стъпки, но не се вижда никаква воля тя да продължи. Ако това остане така, нищо няма да се промени. Затова моята задача като президент е да поставя съдебната реформа като приоритет номер № 1“, каза още той. Трайков изрази убеденост, че правомощията на президента са напълно достатъчни, най-малкото защото не са използвани от досегашните президенти в пълния си капацитет.

„Решението, което се предлага в референдума за намаляване на партийните субсидии, е популистко. Съгласен съм, че субсидиите са високи, но трябва да има баланс, за да не излиза толкова скъпо и да има партии рентиери. Системата трябва да се смени“, отговори Трайков на въпрос за позицията му по въпросите от националния референдум. Той призова хората да преценят какъв точно знак искат да дадат и тогава да гласуват. „Моят глас, гласът на професора или академика, гласът на световния шампион, са равни на гласа на най-бедния човек на България, ако този глас е даден свободно. За купените гласове, ако има държава, много бързо можем да се справим с това, защото се знаят хората, които се занимават с това. Проблемът е, че работят под политически и полицейски чадър“, каза Трайков в отговор на въпрос за купените гласове.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре