Нужна е реформа в съдебната система и прокуратурата, и водене на достойна външна политика, каза Трайчо Трайков в дебат по БНТ

„Категорично не съм съгласен на България да се приписват някакви вини за влошаване на отношенията с Русия или с когото и да било. Подобно поведение пред чужда велика сила е унизително за българите. На нас ни трябва външна политика с чест и достойнство“, каза кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който участва в пореден телевизионен дебат между претендентите за гласа на българските граждани в неделя.

Според него това се отнася и за Русия, и за Турция. „В никакъв случай добри съседски отношения не означава връщане в чувал на опозиционерите на Ердоган. Виждам, че постоянно действаме под рекет и това много ме притеснява. Така не трябва и не може да се продължава“, категоричен бе Трайков.

По думите му Цачева и Радев не заслужават да бягат от тези въпроси, защото „г-жа Цачева беше тази, която по инстинктивен рефлекс каза, че човешките права не са чак толкова важни, а г-н Радев заяви, че ако една голяма страна-агресор си хареса територия от съседите си, тя може да си я вземе“.

Приоритет във външната политика на България е да развием отношенията си с балканските страни. „Това е средата, която формира дългосрочната ни сигурност. Включително и тотално провалилата се наша политика по отношение на Македония“, каза Трайков. Той посочи, че хората от българската диаспора попадат в лапите на паспортната мафия в чужбина, което е проблем, но по-сериозният проблем е това, че всяка година България напускат между 40 – 50 000 души – „колкото е населението на един град, като Силистра“. Те напускат България, не защото нямат какво да сложат в устата си, а за да осигурят нормални житейски перспективи и образование на децата си, каза Трайков. Според него трябват ударни инвестиции в образование. „Разходите за отбрана са неизбежни, но образованието категорично е по-важно. Ако трябва да определим едно нещо, от което да започнем, за да се справим и с демографската криза – един много инерционен процес – това е образованието“, заяви кандидатът за президент на РБ.

Ще повикам шефовете на службите и ще ги попитам как смятат да се справят с каналджийската мафия. Явно телената ограда не помага, отговори Трайков на въпрос кое е първото нещо, което ще направи като президент. „Но съдебната реформа е абсолютен приоритет, по който трябва да се работи още от първия ден. За нея дори не са необходими пари, необходима е политическа воля, каквато беше блокирана от коалицията на АБВ, ДПС, Обединените патриоти, ГЕРБ“, припомни Трайков и подчерта, че президентът трябва да задава дневния ред на обществото по теми, които смята за важни. „Аз като президент смятам всекидневно да поставям на дневен ред съдебната реформа, включително и чрез използване на законодателната инициатива по конституционни въпроси за тази цел“, каза Трайчо Трайков.

Радев и БСП са опасни за България. Обръщам се към всички демократично настроени и родолюбиви българи – ако искате да не го допуснем, гласувайте за силата, свободата и демокрацията с номер 7 в бюлетината“, призова кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре