Подписването на анекса към управленското споразумение и нужно и на ГЕРБ, и на РБ, счита Вълчев

 Разграничителната линия в ситуацията в РБ не е дали някой обича повече властта от другите, а дали това управление има капацитет да направи добри неща за България до края на този мандат. Колегите от ДСБ казват „не”, останалите казваме „да”. Полагаме усилия да ги убедим, че това не може да е крайна позиция. Те направиха политическа грешка и се надявам покрай празниците да са го осъзнали: поставиха другите партньори в Блока в лошо положение, чрез некоректното си поведение, да се оправдаваме, че искаме самоцелно да стоим във властта. А истината е, че в РБ виждаме капацитет в тази конфигурация на управлението да се направят добри неща за България.

 

Това каза в ефира на bTV днес проф. Даниел Вълчев от „Движение България на гражданите”, като допълни, че нито коалицията с ГЕРБ, нито провеждането на реформи са прости процеси, а едни нови избори няма да доведат до по-различната от сегашната конфигурация. Като се мине пак през избори, кой ще ги спечели, добрите ли, попита риторично Вълчев и добави, че споразумението, което се подготвя между ГЕРБ и РБ цели именно въвеждането на периодична оценка на реформите и да се постигне отчетлив резултат в ключовите сектори.

Още като се конструира този парламента беше ясно, че не всички искат реформи, което ясно се видя и при конституционните промени. В съдебната система, енергетиката, МВР, администрацията, здравеопазването не се постигна кой знае какво за тази една година, подчерта той, като допълни, че точно затова споразумението е нужно и на двете страни - и на ГЕРБ, и на РБ.

В една част от министерствата обаче, по думите му, се свърши немалка работа и имат готовност за дълбоки реформи, затова с този анекс въвеждаме оценка на всеки 3 и 6 месеца. Той даде пример, че в здравеопазването не пръстовият отпечатък е с водещо значение, а електронната здравна карта, за да се спре източването на системата и злоупотребите в нея.

Попитан за случая от Севлиево на побой от родител над преподавател Даниел Вълчев каза, че никой не може безнаказано да посяга на друг човек и добави, че е тревожно зачестяването на подобни случаи с лекари и учители. Хората имат стаен гняв и не виждат перспектива, затова проявяват агресия, каза той. По думите му, в образователната система има нужда да се определи по-ясно границата между правата на родители и учители, както и като цяло в обществото да има ясни процедури за преодоляване на конфликтите.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре