Протестите са справедливи. Общото между различните групи протестиращи е, че искат смяната на модела на управление, при който ресурсите се заграбват от една тясна клика, която ги разпределя към обръчите си от фирми и политическите си централи. Подкрепяме протестиращите в исканията им за смяна на модела и ще работим в тази посока.

Това коментира пред България он еър Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

Хората взимат ниски заплати и не могат да си позволят увеличението на цената на хляба, на тока, парното и горивата. Бедните и средната класа все повече обедняват и то на фона на постоянно правителствено говорене за добрата икономика и големите бонуси, които си раздават държавните служители. Всеки ден на Борисов начело на държавата е лична негова победа и в същото време загуба за по-голямата част от българите, добави Делчев.

Той нарече краен цинизъм думите на Бойко Борисов, че протестиращите не искат борба с контрабандата и корупцията. Контрабандата си върви безпрепятствано и това се вижда в официалната статистика – преди Борисов държавата е събрала акциз за близо 22 млрд. къса цигари, сега отчита 10 млрд. цигари по-малко, които магически се озовават в частни джобове.

Десните, демократичните хора трябва да обединим сили, за да се промени този модел, подкрепян и от ГЕРБ, и БСП – да има спазване на закона от всички, ограничаване на корупцията и по-добро качество на живот за хората, заяви той.

ДБГ предлагаме да се намали ДДС от 20% на 18%, за да се остави над 1 млрд. лева при хората. Настояваме парите на държавата да спрат да се централизират в София, за да се харчат по партийни предпочитания. Излишъкът, който сега правителството раздава на близките си кметове и фирми, трябва на края на годината да се разпределя автоматично в Сребърния фонд и в общините. По този начин ще има повече пари за пенсионна реформа, пътища и борба с мръсния въздух например, а не за купуване на гласове през бюджета.

Делчев заяви, че за пореден път в бюджета на ЦИК и държавата не се предвиждат средства за въвеждане на електронно дистанционно и машинно гласуване. Управляващите се страхуват, че няма да могат да контролират вота на хората в страната и извън нея и затова съзнателно погазват закона, коментира той.

Делчев обяви, че младежите на ДБГ са сезирали за проблема всички институции – омбудсман, президент, ЦИК и Министерски съвет и очакват действия за решаване на проблема.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре