Омбудсманът Мая Манолова изпрати отворено писмо до народните представители, в което ги призова да не допускат поредното неспазване на разпоредбите на Изборния кодекс в частта за машинното и електронното дистанционно гласуване.

Повод за писмото е постъпилата жалба на Младежката организация на ПП Движение „България на гражданите“, в която се изразява тревога, че за 2019 г. не са предвидени средства по бюджета на Централната избирателна комисия за осигуряване и обезпечаване провеждането на машинно и електронно дистанционно гласуване.

Вчера г-жа Манолова се срещна с председателя на ДБГ Димитър Делчев, зам.-председателя Найден Зеленогорски и председателя на Младежката организация Андрей Петков, които подробно й представиха анализ на проектобюджета, който показва, че властта отказва да се съобрази с измененията на Изборния кодекс. Промените са приети през 2016 г., но е ясно, че никой няма намерение да се съобрази със закона и да въведе машинното и дистанционното електронно гласуване, което ще повиши избирателната активност и ще пресече възможностите за изборни манипулации, каза на срещата председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Предвиденият за 2019 г. бюджет на Централната избирателна комисия надвишава с около 600 000 лв. този за 2018 г., а тези средства очевидно не са достатъчни за придобиване на машини и системи, необходими за провеждане на машинно и електронно дистанционно гласуване, пише в писмото си до Народното събрание г-жа Манолова. Тя обръща внимание, че до момента, в разрез с императивните разпоредби на Изборния кодекс, освен неосъщественото машинно гласуване, не е проведено и
експериментално дистанционно гласуване, независимо от проведените през 2018 г. два частични избора за кметства, при които се е гласувало в 11 населени места.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре