Валери Симеонов беше отстранен от поста си на вицепремиер, въпреки твърденията му че сам е решил да подаде оставката си. Това заяви в сутрешния блок на ТВ Европа председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев. Според него оттеглянето на Симеонов няма да доведе до спиране на протестите, както се надяват от ГЕРБ. Делчев заподозря управляващите, че се опитват да си осигурят служебна победа на следващите избори чрез прокарваните в последния момент промени в изборния кодекс, които ограничават машинното и електронно гласуване.

 Оставката на вицепремиера Валери Симеонов няма да доведе до промяна в управлението, няма да има никакви реформи, нито на хората ще им се повишат доходите. Освен това се съмнявам, че става дума за спонтанно и лично решение на Симеонов, коментира неочакваното решение на лидера на НФСБ председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

Димитър Делчев – председател на "Движение България на гражданите"“:

„Какво е казал той и какво се вижда отстрани са две различни неща. Няма как два дни по-рано един от говорителите на ГЕРБ – Росен Плевнелиев, да каже, че Валери Симеонов трябва да си тръгне и изведнъж случайно Симеонов да реши, че е сгрешил. В момента се прави една класическа акция от страна на ГЕРБ, която е правена много пъти в миналото, в която цялата вина трябва да бъде хвърлена върху един човек, за да не носят те вината. Но изненадата за тях ще бъде, че протестите няма да спрат само с Валери Симеонов, защото той е една морална награда за майките на деца с увреждания.“

 Димитър Делчев допълни, че основното обединяващо между всички протестиращи в момента е усещането на хората, че държавата ги е изоставила и те трябва да се оправят сами. В тази ситуация със сигурност не може да се говори за стабилност в държавата, въпреки уверенията на ГЕРБ, допълни лидерът на ДБГ. Вече са водени разговори с останалите политически сили в дясно за ново голямо обединение, което да се яви на предстоящите избори. Надеждата е уроците от близкото минало да са научени и да не се повтарят повече, допълни Делчев:

 Димитър Делчев – председател на "Движение България на гражданите":

„Ние от "Движение България на гражданите" протегнахме няколко пъти ръка досега към останалите десни, с желание да се обединим около кауза и общи политически цели – Поех ли ръката ви? – До този момента има знаци за желание за обща работа. Ние организирахме една кръгла маса за качеството на живота, на която имаше представители на всички, на практика партии в център-дясното, в Плевен бяхме по повод 10 ноември, всички партии присъстваха през регионалните си структури и ръководства, така че опити ще правим, но няма как да ги правим вечно.“

 От "Движение България на гражданите" са притеснени от промените, които управляващите искат да прокарат в избирателния кодекс. Ако това стане и отпадне машинното и електронното гласуване ГЕРБ ще си осигури служебна победа на предстоящите през следващата година избори, обясни Димитър Делчев. Той не очаква да мине промяната в избирателния кодекс, според която отпадат номерата в бюлетините, тъй като това би било сериозен удар върху позициите на ДПС.

Източник: www.tvevropa.com

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре