Големият проблем пред общините е финансовата децентрализация. Нашето предложение е 20% от данъка върху дохода на физическите лица да остава директно в общините. Това означава, че общинските съветници и кметове ще могат да разчитат на значителен ресурс, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Найден Зеленогорски – председател на Асоциацията на българските градове и региони и зам.-председател на ПП Движение България на гражданите.

Общините имат сериозни затруднения и нужда от повече средства за инфраструктура. Общините искат 110 млн. лв. повече, а получиха повишение само с 15 млн. лв., каза Зеленогорски и обясни, че общинските и републиканските пътища на практика са почти изравнени. В същото време няколко пъти повече пари се дават за републиканските пътища и това не означава, че те са в това състояние, в което трябва да бъдат. Общинските пътища, особено четвъртокласната пътна мрежа, обаче е в отчайващо състояние. Всичко това, заедно с факта, че в българските общини има и 57 хил. км. улична мрежа в самите населени места, означава, че общините на практика носят отговорност за около 77 хил. км. пътища и улици, а държавата – за 20 хил. км. републиканска мрежа, каза Найден Зелногорски.

По думите му има сериозни затруднения и при съфинансирането на европейските проекти. Поради тази причина исканията са за още 30 млн. лв. за българските общини, както и около 30 млн. лв. по социални програми за личен асистент, добави той и изказа надежда предложенията да бъдат чути между първо и второ четене на бюджета за следващата година.

Зеленогорски не подкрепя промените в Закона за местните данъци и такси и увеличаване на данъците на старите автомобили. Той е категоричен, че хората протестират справедливо и не вярва, че общинските съвети ще увеличават данъци в последната година преди изборите.

За проектобюджета за 2019г. Найден Зеленогорски изказа мнение, че принципът е когато икономиката върви добре, приходите вървят добре и си в цикъл на растеж, да трупаш резерви и буфери, за да можеш да поемеш евентуално следващия икономически цикъл, когато растежът спада или икономиката тръгва надолу. За съжаление това не се случва в новия бюджет. В него разходите са увеличени с над 5,8 млрд. лв.и има дефицит, но в същото време липсват всякакви реформи.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре