Ако днес в бюджета за 2019 г. народните представители не гласуват средства за система за електронно гласуване, те ще извършат преврат срещу волята на българските граждани. Този въпрос е изключително важен и ключов за това дали ще имаме честни и почтени избори през следващата година. Това каза председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев на пресконференция в Шумен, на която присъстваха зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски и председателят на общинската организация на ДБГ Росен Станчев.

Съгласно Изборния кодекс, променен заради референдум, на който българските граждани са казали, че искат електронно гласуване, още от 2018 г. е трябвало да има машинно и електронно гласуване. Единствено искаме да има честни избори, съгласно закона и волята на българските граждани, уточни Делчев.

Според него има достатъчно системи, които правят електронното гласуване сигурно. Според експерт България няма да е първата държава, която да въведе сигурно електронно гласуване, в Естония вече са го направили през 2004 г. Електронната система и машините са лесни за манипулиране е опорна точка на тези, които искат да продължат да манипулират вота и да правят нечестни избори с бюлетини, допълни Делчев.

В България е необходима промяна, която минава и през обединение на десницата, на дясно-центъра, необходими са и мощни усилия за създаване на иновативна програма, която да даде шанс на визията на дясното за управлението на България, да се обединим около няколко изключително важни неща за България, за да постигнем средноевропейските стандарти. Според него и здравната система, и образованието, и всички системи се нуждаят от сериозни реформи, които не се правят.

По думите му натискът срещу това правителство ще продължава и най-логичното и най-нормалното нещо е да се проведат бързи предсрочни избори, които ще дадат нова възможност на България да поеме по пътя към постигане на по- добро качество на живот", каза още Зеленогорски. По думите му за пореден път в бюджета за 2019 г. не са осигурени достатъчно средства за Северна България, която сериозно изостава спрямо южната част на страната по отношение на инфраструктура, на инвестиции и стандарт на живот. За местните избори през следващата година Зеленогорски заяви, че е необходимо обединената десница в Шумен да има един силен кандидат, с граждански профил, който да се пребори и да спечели кметското място.

Ръководството на ДБГ смята да сезира председателя на КЕВР и да поиска среща с него, за да му представи всички документи, свързани с въпроса за водата в Шумен с цел преоценка на цената й. Считаме, че водата е изчислена като питейна, а не е такава, и в цената са включени инвестиции, които не са направени, допълни Димитър Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре