Г-н Делчев, отписаха ли управляващите завинаги машинното и електронното гласуване?

- Машинното и дистанционното електронно гласуване са отсрочени за дълго. Управляващите не приеха в бюджета за 2019 г. средствата, необходими за закупуване на машини и за създаването на система за електронното гласуване. Но това не означава, че при добра воля на властта да изпълни волята на народа не може да се актуализира бюджетът със сумата, необходима за осигуряване на машини за гласуване.

 

Тази сума от 50 млн. лв. всъщност е предвидена, но не беше дадена на ЦИК, а остана в общия бюджет за 2019-а. Обяснението беше, че парите ще се прехвърлят, когато комисията си свърши работата по обявяване на обществената поръчка, и т. н.

- Това казва Менда Стоянова. Но не е така. Тя твърди, че в общия бюджет има определени пари. Но всеки, който си е направил труда да прочете бюджета за догодина, е видял, че в него няма пари, които да са предназначени за закупуване на машини. Следователно ЦИК няма как да си позволи да направи обществена поръчка, защото не са й предоставени средства. За мен това е само оправдание, за да се потуши огромният скандал, предизвикан от факта, че за поредна година управляващите саботираха машинното и електронното гласуване. Целта е да се замажат очите на хората, за да забравят. Но си мисля, че хората в България не са толкова глупави, колкото ГЕРБ си мислят, и не забравят толкова лесно.

Преди около четири месеца съдът задължи Централната избирателна комисия да въведе машинно гласуване във всички секции за предстоящите евроизбори. Срокът, даден от магистратите, беше до февруари 2019-а, т.е. шестмесечен. Тогава говорителите на избирателната комисия обясниха, че е необходима помощта на правителството. То обаче сякаш си направи оглушки.

- Аз нямам впечатление, че ЦИК много иска да изпълни закона. Но дори много да иска, тя не може да го направи, ако Министерският съвет не й предостави необходимите пари. Нашите разчети са, че между 50 и 60 млн. лв. трябват за машинното гласуване и около 4 млн. лв. ще са нужни за електронното гласуване. Но управляващите твърдо отказват да предоставят парите. Това е очевиден знак за липсата на воля да се спазват законът и конституцията, която дава право на гражданите да казват на референдум какво смятат за правилно и какво не. И така се стигна до бламиране на резултата от референдума, проведен през 2015 година.

Аз смятам, че ГЕРБ и "Обединени патриоти", с тайната подкрепа на ДПС - тук е много важно да се отбележи, че това е вече тройна коалиция - ще направят всичко възможно да попречат ЦИК да въведе машинното и електронното гласуване. И впоследствие тихомълком ще се опитат да го отменят. Така на практика трите партии извършват преврат срещу волята на хората.

Освен че българските граждани се произнесоха на референдум, но и съдът каза думата си...

- Така е. Но, между другото, много се спекулира с този референдум. Искам ясно да подчертая, че това е валиден референдум, въпреки че не е минал прага за валидност, необходим по закон. Този референдум беше приет за валиден с решение на Народното събрание и той трябва да бъде изпълнен така, както трябва да бъде изпълнен всеки закон или конституцията. Единствената възможност да не се зачете този референдум, е да се проведе нов, на който да се вземе обратното решение. Но доколкото разбирам, управляващите не биха си го причинили. Те не биха си вкарали автогол. Защото после няма как да твърдят, че в България не може да се въведе дистанционното електронно гласуване. А то е изключително важно за провеждането на честни избори у нас.

Е, властта няма да предизвика ново допитване, но избра по-лесен начин. Просто внесе предложение за промяна в Изборния кодекс за поредно отлагане на въвеждането на машинно и електронно гласуване и правната комисия, под ръководството на Данаил Кирилов, вече го гласува.

- Те не искат машинното и електронното гласуване, защото няма да им осигури необходимия резултат, за да продължат да управляват. Машинното гласуване означава спиране на манипулирането на вота с бюлетини. Както знаете, на последните избори много бюлетини бяха скрити. Спомняте си хаоса с чувалите с бюлетините, многото невалидни бюлетини и с броенето в "Арена Армеец". Това няма да се случи, ако има машинно гласуване. Въобще цялата манипулация на вота с бюлетини отпада в момента, в който се въведе машинното гласуване. А електронното гласуване не го искат по простата причина, че не могат да контролират вота на милиони българи, които живеят в чужбина. Те, посредством електронно гласуване, биха имали възможността да упражнят гарантираното от конституцията право да участват в българските избори. Сега голяма част от тях нямат тази възможност, защото живеят далече от малкото секции, които се откриват в чужбина. Ако те могат да гласуват от компютъра или от телефона си, щяха да влязат в българския изборен процес.

Да, но много експерти все още твърдят, че има проблеми със сигурността на електронното гласуване - то може да бъде манипулирано, хакнато.

- Твърдението, че електронното гласуване можело да бъде хакнато, е опорна точка. Аз не знам европейска държава, в която да е било въведено електронното гласуване и да е отменено. Общо взето, това са аргументи за машинното гласуване и трябва да правим разлика между двете. Що се отнася до електронното гласуване, факт е, че само една държава в Европа има такова. Електронно гласуване има и в други страни в света, една от тях е Южна Корея. Но ще дам пример с Естония, където електронното гласуване е въведено през 2004-а. До този момент не е регистрирана хакерска атака от никоя държава, включително и от съседна Русия. Страховете в Естония са били, че от Русия можело да има хакерски атаки. Естонците всяка година подобряват все повече електронната си система. Единственото, което е необходимо, е да вземем опита на естонците и да го приложим по най-сигурния начин. Но аз бих предложил нещо още по-смело. В Южна Корея до края на годината ще въведат блокчейн като система за електронно гласуване. Блокчейнът е следващата епоха в онлайн системите. Първо, защото е абсолютно непробиваема. Второ - защото е достатъчно прозрачна, за да може всеки да види дали има манипулации вътре в самата нея. Така вече е гласувано на местни референдуми в Западна Вирджиния и в Япония. А нашето правителство, на което избирателите са дали задача да въведе електронното гласуване, не желае просто защото не му е изгодно, а не че няма сигурна система - следователно това правителство трябва да подаде оставка. И да признае своята невъзможност да управлява държавата честно и почтено, както хората искат.

Какво може да се направи оттук нататък, за да накараме управляващите да спазват законите и да се въведе машинното гласуване, освен че омбудсманът Мая Манолова се закани да сезира Конституционния съд?

- Искам да подчертая, че всички демократични партии в България се обединихме около позиция, в която заявяваме, че ние няма да допуснем приемането от Народното събрание на този законопроект. Това е законопроект, чрез който ГЕРБ с помощта на Патриотите се опитват на практика да отложат завинаги машинното гласуване. Или да го ограничат силно, като оставят ЦИК да реши - ако ЦИК иска да има машинно гласуване, ще има; ако не иска - няма да има. Този законопроект е вреден, защото за пореден път ограничава правото на хората да ползват модерни технологии при гласуването. И отново ще доведе до това, че в малките населени места, а и в нетолкова малките вотът да се манипулира. Ние, десните партии, се обединихме срещу това и казахме, че ще предприемем действия. Първо, в Изборния кодекс да се гарантира по неотменим начин машинното и електронното гласуване. Вече има внесени такива предложения, които ще отстояваме. Второ, ние ще сезираме всички институции - и български, и европейски - за честността на изборите и за желанието на управляващите да постигнат служебна победа чрез такива промени в Изборния кодекс, които на тях им харесват.

Възможно ли е да се страхуват от евентуални предсрочни избори и от резултата от тях?

- Мисля, че това е причината управляващите да не искат модерните методи за гласуване, които позволяват честност на изборите. Те има от какво да се страхуват. И смятат, че гневът на българите ще ги накаже заради липсата на реформи, заради корупцията, в която са затънали. Заради това, че тотално се отчуждиха от хората. Българите видяха, че сегашната власт не мисли за тях, а само за себе си и за собствените си олигархични кръгове. Това е причината управляващите да искат да имат контрол върху начина, по който се броят бюлетините на изборите.

Това, че всички демократични формации седнахте на кръглата маса и се обединихте около каузата за въвеждане на машинно и електронно гласуване, означава ли, че можете да намерите общ език и по други важни за страната и обществото въпроси? Можем ли да очакваме широко дясно обединение за предстоящите европейски и местни избори догодина?

- Вижте, аз мисля, че формулата за ново успешно дясно обединение е само тази - обединяване за решаването на конкретни проблеми, по политики, около обща кауза. За ДБГ каузата за повишаване стандарта на живот на хората и по-конкретно - качествен живот на българите в България, е най-важната възможна кауза, по която десницата трябва да работи. В момента се правят пътища, но те са некачествени. Още сме живи и можем да дишаме въздуха в София, но той е пълен с фини прахови частици, с които се пълнят дробовете ни. Ето защо смятам, че внимателно, с премерени стъпки, ние трябва да вървим към обединение на цялото автентично дясно. Само така можем да се опитаме да сменим феодалния модел на управление, който в момента прилага сегашното мнозинство, и да възстановим принципите на истинската демокрация.

 

Димитър Делчев е роден на 27 август 1984 година. През 2003-а завършва едновременно немска и английска гимназия в София. Магистър по право в СУ. Получава и диплома по "Английско и европейско право" от Кеймбриджския университет. Има и втора магистратура по "Мениджмънт и бизнес администрация" от Американския университет в България. Учредител на "Движение България на гражданите". Депутат в 43-ото НС.

 

 

Източник: www.banker.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре