Цената на тока за бита може да се повиши с 15-20 % през юли, ако Българската независима енергийна борса не заработи по прозрачен и либерализиран начин. Това съобщи председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев на пресконференция днес. Партията е подготвила сигнал за манипулации при продажбата на ток и нарушаване на свободната конкуренция на БНЕБ ще подаде ДБГ до Европейската комисия.

 В него описваме манипулациите на пазара на електроенергия в България, които водят цените в началото на 2019 г. да са с 200% над цените за същия период на миналата година, заяви Делчев. Според него производителите манипулират пазара през задържане на количества, изкуствено завишаване на цените и по-голямо търсене. Има сделки на изненадващо ниски цени за определени дружества на фона на базовите, които са "подарък към тези дружества". Пазарът е непрозрачен, на което между 15% и 20% от търговците на електроенергия вече са го напуснали, на път са да фалират множество малки и средни предприятия, защото цената започва да ги унищожава, каза още Делчев.

Вървим към увеличение на цената на тока за бита, а при липса на увеличение на доходите, цената ще е невъзможна за плащане за някои хора. Всички българи ще пострадат от това - уверен е той.

От ДБГ призовават за пълна прозрачност на енергийната борса, за законодателни промени с цел стимулиране пазара на свободната електроенергия. Само тогава може да разчитаме, че ще имаме евтин предвидим ток, с който може да произвеждаме продукция и да отглеждаме децата си, каза Делчев.

„Искаме да ви уведомим за нарушаване на европейските правила за поддържане на прозрачен и либерализиран пазар на електрическа енергия в България – пише в сигнала Делчев до еврокомисарите за конкуренцията Маргрете Вестагер и за климата и енергетиката Мигел Канете. - Налице са редица факти и обстоятелства, които показват манипулации при продажбата на електрическа енергия в страната, както и несанкционирани от държавните органи практики на производителите на електроенергия във вреда на свободната конкуренция на Бъгарската независима енергийна борса (БНЕБ). Липсата на съществена информация на онлайн платформата на БНЕБ като данни за продавач, купувач и цена на всяка сделка допринасят за ниското доверие в пазара.“

През 2013 г. ЕК препоръча на България да осигури достатъчно на брой търговски участници на свободния пазар, за да се гарантира ефективна конкуренция. Шест години по-късно тази препоръка не е изпълнена – основният производител и продавач на електрическа енергия на БНЕБ е държавата, която предлага над 85% от търгуваното електричество на пазара, отбелязват от ДБГ и заключават, че „правителството играе почти напълно монополна роля в продажбата на електрическа енергия на българската борса“. Последствията са „отсъстващ или занижен контрол“ върху държавните дружества от КЕВР и „регулярно осъществяване на нелоялни търговски практики“.

Въпреки че енергийната борса работи вече 3 г., тя все още не предоставя съществена информация за направените сделки – на платформата на БНЕБ не се качва информация за продавача, купувача и цената за всяка сключена сделка и потребителите не могат да се запознаят с основни параметри на сделките, а само да следят движението на цената. С други думи – не може да се упражнява контрол за непазарно поведение. Крие се и информацията кога са приети търговите предложения и не може да се следят случаите на „мигновено“ приетите, което пък говори за търговия с вътрешна информация – пише още в сигнала.

В сайта на БНЕБ липсва публична информация за средната цена на тока на европейските пазари, както и архив на средни цени на дневна база за период, по-стар от януари 2018 г. Това отнема възможността да се направи пълноценно проучване на пазара.

През последните месеци цените на сегмент „Ден напред“ на БНЕБ отчитат огромни отклонения с постоянна тенденция за необосновано висок ръст - алармират от партията.

"Почти двойно по-скъпа е електроенергията на борсовия сегмент "Ден напред" за първите 10 дни на 2019 спрямо последните на 2018 г. Данните показват, че от 1 до 10 януари средната цена на електроенергията е 147.56 лв./мВтч., като на 8 януари тя е най-висока 207 лв./Мвтч. За сравнение, нивата от последните десет дни на декември са 78 лв./МВтч. Или за този кратък период има поскъпване на електроенергията с близо 90%", се казва в сигнала.

Дава се и пример със сделка от 3 декември на цена от 280 лв./Мвтч., което е скок на цената с близо 350%, в сравнение със същия часови диапазон на предишния ден. Отбелязват, че от 2 до 4 декември са регистрирани "аномалии". Например на 2 декември 20178 г. БНЕБ обявява средна цена за Мвтч 113.44 лв., на 3-ти - 207.14 лв., а на 4-ти – 171.06 лв.

Извеждани са и конкретни примери за съмнителни според ДБГ сделки:
"На 12 декември 2018 г. търговецът „Загора Енерджи“ предлага да закупи 103 мегавата базова мощност за периода 1 януари - 31 март 2019 г. на цена от 86.03 лв. за мегаватчас. Сделката се осъществява същия ден за общо количество от 222 377 МВтч, което е продадено за 19.1 млн. лв. (по 86.03 лв./МВтч). Името на продавача не е известно.

Сделката е съмнителна поради факта, че един ден по-рано, на 11 декември, ТЕЦ "Марица Изток 2" продава пакет на цени между 106 лв./МВтч и 116 лв./МВтч. Показателно е, също така, че в периода на посочената по-горе сделка 10-14 декември 2018 г. базовата цена на електроенергията се е движила в диапазон от 130-140 лв. на МВтч".

В сигнала се подчертава, че "към момента на пускането на сигнала горепосочените сделки и движения не са проверени от държавните органи".

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре