Защо са им толкова, ако всичко във финансирането на Комитета на Радев е наред, попита реформаторът и посочи, че в Стара Загора счетоводител на кампанията на Радев е счетоводителят на БСП, което доказва, че има скачено финансиране

БСП днес пари ли осчетоводява, за да прикрие несъответствието на приходи и разходи в кампанията на Радев, или замита следите от злоупотребите си? Как ще обяснят милионите, които харчат за кандидат, който нямат право да финансират? В щаба им работят 40 счетоводители – няма кампания, на която да й трябват толкова счетоводители, ако всичко е наред. Абсурд е БСП да не трябва да подават декларация, твърдейки, че не участват в изборите, когато очевидно обезпечават цялата кампания на Румен Радев, знаейки, че това е нарушение на закона.

 

Това каза в Стара Загора Димитър Танев, народен представител от Реформаторски блок („Движение България на гражданите”) и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента, по повод на сигнала, внесен вчера от РБ до Сметната палата, за скачено финансиране, забранено по закон, между БСП и Инициативния комитет на Румен Радев.

Честните избори започват с честна кампания, каза Танев и обясни на среща със симпатизанти, и на пресконференция по-късно в града, че Инициативният комитет на Румен Радев отчита в Сметната палата събрани около 260 хиляди лева приходи, а като се съберат само публикуваните договори за реклама на Радев в медиите, се виждат два пъти повече разходи – над 570 хиляди лева, и то само в 17 медии.

 

Той посочи, че и Стара Загора не прави изключение от многото регионални счетоводства, които работят в кампанията на социалистите, като посочи, че това става чрез Йорданка Хасърова, гл. счетоводител на областната организация на БСП. Най-лесно е да се скриеш зад Инициативен комитет – скриваш разходи, замиташ отговорност, каза още Танев и напомни, че РБ е поискал вчера Сметната палата да направи незабавна проверка и на Комитета на Радев, и на БСП.

На въпрос за партийните субсидии Димитър Танев напомни, че именно РБ и "Движение България на гражданите", чрез него самия, са предложили законопроект за прогресивно намаляване на субсидията на партиите, но ГЕРБ и БСП са го отхвърлили. Аз съм за разумна скАла за субсидиране и то такава, че да не се залита в крайности като пълна зависимост на партиите от корпоративни капитали или пък прекалено високи държавни субсидии, които да формират богатство на големите партии, обясни той.

По думите му, само Трайчо Трайков и ген. Съби Събев са нормалните кандидати за президент и вицепрезидент. Време е да се събудим и да кажем кой представя визия за нормално развитие на страната. Иначе позволяваме да се говори за „стреляне на месо” и хвърляне на гранати според закони на псевдопатриоти, за загърбване на човешките права, каза още той.

По думите му, развитието на Реформаторския блок може да стане само с мотора ДБГ и кандидатпрезидентската кампания го показва. Имаме и достатъчно организационен ресурс, а състезателното начало показва удивителна мобилизацая, посочи още Танев. Той подчерта, че очаква Трайков и ген. Съби Събев да постигнат много добър резултат. Трайков стана неудобен, защото се противопостави на руските интереси и това показва, че е свободен човек, каза още Танев.

В качеството си на заместник-председател на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев подкрепи бизнеса в желанието им приоритети в Бюджет 2017 да бъдат и демографията, и образованието. Специален акцент поставяме върху професионалното образование заедно с министър Кунева. Част от проблемите, които се очертаха, бяха свързани и с това как да се стимулира бизнесът, който участва в този образователен процес, каза Танев и посочи успешни формули, прилагани в цял свят, като поемане на част от плащанията по осигуровки, такси, поемане на средства за социално-битово културно обслужване, стипендии, общежития и други.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре