Дуалното обучение е изключително добре приемано както от бизнеса, така и от учениците в професионалните гимназии. Досега проектът ДОМИНО беше основната движеща сила в тази посока, но през оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще надградим усилията и ще увеличим многократно броя на паралелките и броя на младежите, преминали през реални работни условия по време на ученето си. Индикативната цел на програмата е до 2023 през практики и дуално обучение да минат 20 хил. младежи. Това заяви пред журналисти в Стара Загора вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По-рано през деня тя се срещна с директорите на професионалните гимназии, представители на бизнеса и местната власт в областта, а днес следобед ще проведе дискусия за развитието на професионалното образование и в Бургас.

Кунева изтъкна, че средства за него освен по специализираната образователна програма има и по оперативна програма „Региони в растеж“, по която в момента се обработват заявките на училищата за ремонти и модернизиране на материалната база. По думите й в старозагорска област три професионални гимназии кандидатстват, вкл. и за модерно оборудване на учебните зали с проекти между 1 и 2 млн. лева.

Министърът подчерта, че планира да проведе срещи във всички области по темата, като непременно е важно да се срещнат исканията на гимназиите с нуждите на бизнеса. Тя призова училищата да не се притесняват да станат общински, както сега позволява законът, защото по този начин ще имат много по-голямо взаимодействие с реалния пазар на труда в региона. Общините, заедно с бизнеса, са тези, които могат да определят икономическото развитие на града и района в следващите години и да кажат от какви кадри ще има нужда. Това не може да стане на централно ниво и да е еднакво за всички, коментира Кунева.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре