300 малки ВЕИ-та, които произвеждат зелена енергия, са застрашени от фалит заради нормативната уредба, с която са свалени цените на закупуваната енергия от възобновяеми източници – с 6, за някои с 8%.

Това коментира Кольо Колев - председател на контролния съвет на Съюза на европейските производители на зелена енергия и зам.-председател на ДБГ в столичния район Надежда в предаването „Лице в лице”.

 В противоречие с цялата правна уредба, която е създала държавата ни, над 300 малки частни производители на електроенергия са поставени в икономическа невъзможност да работят нормално. Европейската комисия след години установява, че са допуснати някои нарушение в областта на правната уредба на ЕС в областта на държавните помощи – не са съобразени някои условия с предоставянето на подпомагане, което представлява държавна помощ. В хода на кореспонденция между ЕК и Министерството на земеделието – Фонд „Земеделие”, когато комисията заплашва да санкционира България с 28 млн. евро. За да се измъкне от тази ситуация България решава с член, приет между първо и второ четене, да промени нормативната уредба, за да бъдат свалени цените на закупуваната енергия от възобновяеми източници – слънце със 6, за някои с 8%” стана ясно от разговора в предаването.

Според Кольо Колев от 300 малки производители на електроенергия от възобновяеми източници поради променените условия 38 от тях са фалирали, защото не могат на обслужват кредитите си. Частниците вече са заведени и дела за обезщетения, посочи Колев. Той обясни, че в момента на енергийната борса цената е около 220 лв. за мгвч, а цената на електроенергията от малките ВЕИ, определена от КЕВР, е около 80 лв., т.е. не може да става дума за преференциални цени. Общата мощност на всички наши централи е по-малка от мощностите на една средно голяма централа, т.е. ние по никакъв начин не влияем на цената на тока, допълни той.

Кольо Колев посочи, че диалогът с държавата е много труден, защото тя е наясно, че решението й не е справедливо. По данни на КЕВР към края на 2017 г. ние сме си изплатили всички средства, които държавата ни е дала като помощ по програмата за развитие на селските райони. А с цените, които са определени, тези централи сега не могат да работя, допълни той.

В отговор на въпрос за възможно решение на проблема, Колев обясни, че производителите желаят максимално бързо Народното събрание на транспонира новата директива на ЕС от края на 2018 г. Само така ще се установят необходимите нива на преференциални цени, които да гарантират дейността в рамките на сключените договор, каза той.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре