Започваме протести срещу недемократичните промени в Изборния кодекс. Управляващите прекрояват изборното законодателство като екзекутират преференциалното гласуване, изпращат в небитието електронното и осакатяват машинното гласуване.

Това каза председателят на Движение България на гражданите на протест пред парламента преди началото на второто четене на промените в Изборния кодекс. На протеста бяха и представители на други десни партии.

 Делчев подчерта, че и в този случай ГЕРБ прегръщат инициатива на уж враговете си от ДПС, което е силен знак, че предстоящите избори са набелязани за фалшифициране. Вместо да научи урока на Венецуела, която е в тежка криза благодарение и на фалшифицираните избори преди няколко месеца, Борисов се е вдъхновил от Мадуро за това как да проведе изборите в България, коментира Делчев.

Сред промените, одобрени от правна комисия вчера, са ограничаването на основанията за обжалване пред съда на нарушенията в изборния ден, както и възможността ЦИК и РИК да вземат решения по спорни въпроси с обикновено, а не, както досега, с квалифицирано мнозинство.
Безпардонното поведение на мнозинството отхвърля поредица от предложени от нас и гласувани в 42-то Народно събрание промени, гарантиращи демократични избор, заяви зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски, който също участва в протеста.

От ДБГ обмислят да сезират Венецианската комисия на Европейския съюз заради това, че промени в Изборния кодекс се правят 3 месеца преди изборите в противоречие на всички принципи. Призоваваме демократично мислещите хора да се включат в протеста, който ще се проведе тази вечер, в 18:00 ч пред Народното събрание, каза Делчев.

Protest Vaa

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре