Президентът Румен Радев да поеме отговорност на свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност да се намери решение на проблема с обраслата в корупция власт. В противен случай форумът отново ще се превърне в терен за партийно надиграване. Ако иска да е обединител на усилията срещу търговията с власт, държавният глава трябва да покани на заседанието и представители на гражданското общество и на медиите. Защото не органите, чиято задача е да се борят с престъпленията, а медиите разкриха и продължават да разкриват случаи на корупция по високите етажи и на трите власти.

 Това каза председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев в предаването „Офанзива“ по Канал 3. Той припомни, че ДБГ вече е изпратило писмо до президента, в което го призовава да стане гарант за операцията „Чисти ръце“ , включително и чрез покана към екип от прокурори и следователи от Германия, Испания и Холандия, които да направят независима проверка на имущество на властимащите.

Делчев отбеляза, че в последния си ден преди да бъде назначен за министър на правосъдието Данаил Кирилов е внесъл поправка в закона, която предвижда за шеф на антикорупционната комисия да бъде избирано лице с 5 годишен стаж в службите за сигурност. ГЕРБ ще се освободят от Пламен Георгиев и вече са планирали с кого ще го заменят. Най-лошото е, че отново ще бъде назначен зависим човек, който ще има за задача да удря чуждите и да пази своите, каза председателя на ДБГ.

По повод призива на Жозеф Дол всички десни партии в България да се явят заедно на Евроизборите и за общата листа на ГЕРБ и СДС, Делчев сравни десет годишното управление на ГЕРБ с колело на хамстер. Политиката им е да решават и после сами да си отменят решенията, като единственото сигурно, което постигат, е държава в застой. Примерите са стотици, но не мога да не отбележа, че Данаил Кирилов премахна от обхвата на антикорупционния закон общинските съветници, а сега има първа задача от Борисов като министър на правосъдието да ги върне. Нашата цел е не да влезем в колелото на хамстера срещу удобни постове, а да изградим здрав кораб, който да придвижва България напред, като прави живота на хората по-добър, заяви председателят на Движение България на гражданите.

На въпрос на водещия за обединението в център-дясно за предстоящите Евроизбори, Делчев обясни, че Националният съвет на ДБГ е дал мандат на Изпълнителния съвет на партията да направи едно последно усилие за общо участие с „Демократична България“. Ние бяхме тръгнали в посока да се явим самостоятелно. И това не е отпаднало като възможност. В момента събираме подписите, необходими за регистрацията на ДБГ в ЦИК. Но координаторите ни отчитат желанието на стотици хиляди десни хора да видят обединен фронт на тези избор, каза Димитър Делчев. Той поясни, че в ДБГ има хора като заместник-председателя Найден Зеленогорски, който от цялата десница има най-голям опит в обединението на десните партии през годините и това е една съществена причина да предполагаме успешен резултат.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре