ЦИК наруши закона като при обявяването на имената на евродепутатите не съобщи тези на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Те няма как да се оттеглят като кандидати, защото вече са избрани и единственият начин е да го направят пред Европейския парламент, заяви пред бТВ председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

Той е категоричен,че решението е незаконно и добави, че ЦИК си затваря очите, тъй като Пеевски и Карадайъ трябва да напуснат българския парламент като вече избрани за евродепутати.

 Чудя се Борисов ще попита ли членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ защо узаконяват това, коментира той.

Мит е, че Борисов спечели тези избори, истината е, че машината на ГЕРБ направи така, че партията да е първа, заяви Делчев и даде пример със Симитли. Разбирам защо там хората си харесват кмета и гласуват за него, разбирам как предават любовта си към кмета на сина му (Апостоп Апостолов стана един от депутатите с най-много преференции), но не разбирам как на евроизборите изведнъж решават вкупом да гласуват за Емил Радев, каза още той.

ГЕРБ нямат 6 евродепутата, а петима, тъй като и СДС има един, подчерта Делчев. На въпрос как оценява оставката на Цветан Цветанов, председателят на ДБГ каза: „Той правеше кворума в парламента и сега, като го няма, не знам кой ще го прави. Може би Делян Пеевски ще заеме мястото му, след като така се активира”.

По повод неявяването на ДБГ на изборите Делчев заяви, че решението е взето, за да няма пореден сблъсък в дясно и разнобой между избирателите. До тук се стигна след 6-7 месеца преговори с „Демократична България” за общо явяване, за мен остана впечатлението, че те не търсиха партньори, а патерица и подозирам, че това отношение няма да се промени, добави той.

За нас от ДБГ е важно да заложим на личности – кметовете на Плевен и Добрич показаха, че не трябва да си прекалено десен или прекалено ляв, а да имаш подкрепата на хората, завърши Димитър Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре