По повод признаването на Донецка и Луганска народна република от Русия за независими държави

Изпълнителният съвет на „Движение България на гражданите“ приемаме признаването на Донецка и Луганска народна република от Русия за грубо нарушение на международното право. Призоваваме за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, на който Президентът всички министри и ръководителите на Народното събрание и парламентарни групи да осъдят решението на руското правителство и да предложат на ЕС и НАТО реципрочни икономически санкции, от които България да бъде част.

Като проевропейска партия, която отстоява спазването на международното право, оценяваме, че с този си акт властта в Русия едностранно се отказа от деескалация на конфликта в Украйна. Той се явява продължение на агресията в Грузия през 2008 г. и Крим през 2014 г., когато руски военни нахлуха на територията на други държави в нарушение на международното право.

В ХХI век е недопустимо използването на военна сила за прекрояване на държавни граници. Призоваваме за решителни единни действия за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, както от страна на българските власти, така и в рамките на съюзите, в които членуваме.

България трябва да бъде активна в създаването на кибер батальон за противодействие на кибер и хибридни атаки и да завърши в бърз порядък формирането на боен батальон. Тази криза е шанс за страната ни да прекрати енергийната си зависимост от Русия, като договори нови източници на природен газ и енергия.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре