Създаването на структури на Еврозоната е път към Европа на две скорости, коментира пред радио „Фокус“ Меглена Кунева, председател в оставка на „Движение България на гражданите“.

Обсъждането на бъдещето на Европейския съюз предстои. Моето притеснение е, че макар и страната ни да е на седмици от председателството на Съвета на ЕС, не се говори по европейски теми и не се дискутират различни  мнения за това как България си представя бъдещето на Европа, добави тя.

След напускането на Великобритания позицията на страните, които не са членове на Еврозоната, много отслабва.  Първото, което трябва да направи България е да види дали системата е проходима и да намери път към Еврозоната и Шенген. Може да отговаряме на техническите изисквания, но има и политическа част, която трябва да се свърши, коментира Кунева.

Относно работата Комисията за независими видни личности на организацията на Европейските политически партии Кунева заяви, че това е междуведомствен проект, чиято цел е да се постигне по-голяма прозрачност във финансирането и начина на функциониране на партиите. Част от демокрацията е как се финансират партиите, затова трябва високо ниво на откритост.
Гледам на това като възможност да се покаже, че и в България европейските теми са важни, допълни тя.
Тагове:

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре