Сборът на неработещи структури няма автоматично да даде силен антикорупционен орган. Работещо звено за борба с корупцията не може да има, ако няма ясен механизъм за контрол и гарантиране на независимостта на служителите, каза пред БНР Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“.

Вместо да се стъпи на приетия законопроект и да не се пропилява време, сега има два проекта, а най-важно изглежда кой ще посочи началника на новото бюро – дали това да бъде президентът, в който БСП имат увереност, или министър-председателят през мнозинството си в парламента, коментира Зеленогорски.

Важното е новият орган да бъде работещ, но нито във варианта на ГЕРБ, нито в този на БСП става ясно как обществото ще контролира новия орган и как ще бъде гарантирана неговата независимост, добави той.

В България има опит в използването на подобни органи за политическа чистка, затова ще продължим да настояваме за ясни механизми за прозрачност и въвеждането на утвърдени европейски практики като възможността за външен независим одит. Тестовете за почтеност са част от мерките, които биха дали гаранция и спокойствие, че няма да се стигне до такава и че няма да има нови тефтерчета „Златанов“, в което беше посочено и моето име, каза още Зеленогорски.

От първия законопроект за борба с корупцията по високите етажи на властта изминаха 2 години и изглежда, че бавенето ще продължи поне още толкова. Това показва, че няма политическа воля. От много време тече и дебатът по това как трябва да изглежда този закон и вместо да има вече приет такъв, то сега отново се рестартират споровете, а важни на въпроси като демографската криза, лошото правосъдие не се обръща внимание.

От ДБГ и РБ не сме удовлетворени от действията на правителството в борбата с корупцията и от замразената съдебната реформа, както и от липсата на воля за реални мерки за подобряване на живота на хората, каза той.

Зеленогорски заяви, че през есента предстои кръгла маса по темите антикорупция и съдебна реформа, в която очаква да се включат партиите от демократичната общност.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре