Нито Борисов, нито Радев могат да поемат ангажименти за позицията на страната относно предложенията за промяна на начина на плащане на осигуровки в ЕС. Трябва национална позиция след широк обществен дебат, заяви в Стара Загора Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на гражданите".

Българските фирми се конкурират със западните на база цена, ако се увеличат осигуровките, ще се увеличат и цените, а това автоматично понижава интереса. Преди да се изразява държавна позиция по предлаганите от Макрон промени, правителството трябва да е чуло мнението на всички засегнати страни, коментира той.

Според думите му предлаганите промени  в командироването на работници може да се окажат първа стъпка към изравняване на осигурителните вноски в целия Европейски съюз. Докато заплатите в България са ниски, това няма как да бъде добро.

Попитан за борбата с корупцията в България Делчев заяви, че се правят опити за поредно отлагане и водещото при предложените проекти е замазване на очите на европейските партньори, че ще има действия за спиране на корупционните практики.

Основна цел на ДБГ продължава да бъде подобряването на качеството на живот, което включва както борбата с корупцията, повече сигурност за гражданите, по-добро образование и здравеопазване, така и изглеждащи прости неща като чистотата на въздуха и водата. В тази връзка държавата трябва да изгради информационна система, която да поддържа актуална информация за качеството на питейната вода, заяви той.

Проблеми има не само с въздуха, но и при водата и често хората дори не разбират, че пият замърсена вода, затова трябва да бъде създадена възможност ежедневно да знаят какво е качеството й.
МЗ получава информация от регионите постоянно, а вместо да ни я предостави след наше запитване, препраща към местните органи, от които половината не са отговорили. Какъв е смисълът да се предоставя информация в МЗ, която министерството дори не знае, че има, коментира Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре