ДБГ внесе становище до Министерство на правосъдието по антикорупционния закон*, обяви Делчев

Законопроектите за борба с корупцията и на ГЕРБ, и на БСП създават една фасада, зад която има широко отворни врати в закона, позволяващи политическо влияние върху органа, който трябва да води тази битка.

Това каза пред fakti.bg Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Авторите и на двата проекта са мислели как едновременно да има закон за борба с корупцията, но в същото време да не излезе извън контрол и органът да бъде достатъчно зависим, за да не удари именно тях. Тези, които пишат и двата закона, вървят против интересите на хората, а именно да има институцията, която да спре прибирането на пари под масата, коментира той.

Делчев обяви, че от ДБГ са внесли становището си по проекта за антикорупционен закон на Министерството на правосъдието. Опасяваме се, че този закон няма да създаде ефективен орган и има твърде много предпоставки за намеса в работата на комисията, която създава, добави той.

25 години се опитваме да се борим с корупцията, има над 30 органа, създадени с тази цел, а в затвора има по-малко от 9 човека. Очевидно и в момента основната цел не е промяна в статистиката, а замазване на очите на европейските партньори. Разликата между БСП и ГЕРБ не е желанието им за ефективен орган, а в това кой да назначи шефа на бюрото. Едните искат това да бъде президентът, считайки го за близък до себе си, а другите да бъде Народното събрание, където имат мнозинство, но и двата начина са грешни. Ръководството на комисията трябва да бъде независимо от политически партии и при избора да се приложи принципа за контрола на власт върху власт, категоричен е Делчев.

Заместник-председателят на ДБГ разкритикува липсата на неподписани сигнали и заяви, че това лишава от възможност хора, които са близо до корупцията, но се страхуват от саморазправа, да сигнализират и да дадат достатъчно данни за наличието й.

 

* Текстът на становището, внесено от ДБГ до Министерство на правосъдието, можете да намерите тук.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре