Прокуратурата трябва да провери има ли престъпна небрежност при казуса "Калиакра". От 10 години се нарушава статута на защитени територии в района на Калиарка, като през този период Европейската комисия е изпратила множество писма на българското правителство за прекратяване на беззаконието.

Нито ГЕРБ, нито БСП и ДПС са предприели действия по време на управленията си, като благодарение на бездействието си са на път да увредят държавата с милиони евро, коментира Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на гражданите".

Борисов може да направи и 10 кръгли маси, но въпросът, на който трябва да отговори, е защо не е решил казуса още по време на първия си мандат, така че да не се стига до осъдителното решение срещу България през 2016 година на започналото през 2014 година дело, както и защо никой от неговите министри, преди Нено Димов, не е преприел, каквито и да било действия за прилагане на закона в защитените територии.

Периодът, в който България и Европейската комисия водят кореспонденция по казуса е белязан от смяната на 9 министри (3ма служебни), но в 7 от 10те години премиер е именно Борисов. Именно по време на неговото първо управление са издадени и разрешителни за експлоатация на вятърни генератори и туристическия обект.

Според медийни публикации голяма част от имотите, които попадат под забраната за строежи, са на роднини и хора, близки до доскорошен депутат от ГЕРБ. Наложително е органите да проверят имало ли е политически чадър над инвестиционни намерения към апетитните имоти и налице ли е корупционно поведение във връзка с казуса "Калиакра".

Делчев изпрати искане до Европейската комисия, до премиера Борисов и до министъра на околната среда и водите Димов за предоставяне на разменените писма между България и ЕК по повод казуса „Калиакра“.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре