Единствената цел на управляващите е да замажат очите на Брюксел с приемането на антикоруционен закон и да изпълнят проформа едно от изикванията на мониторинга, а не да започнат реална борба с корупцията, коментира пред БИТ Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

ГЕРБ използваха тези няколко месеца, за да обезвредят антикорупционния закон, предложен от Меглена Кунева и да извадят всички бодлички, които можеха да спукат балона на корупцията в страната, добави той.

Нито има възможност за овластяване на гражданите чрез подаване на неподписани сигнали, които да ги защитят от репресия, каквито се използва на Запад. Нито има публичност при избора на ръководството или отстраняването на член на новото звено, каза Делчев и припомни, че в предходния законопроект е било заложено председателят и членовете да бъдат изслушвани публично и да има дълъг срок, в който да отговарят на въпросите не само на политици, но и на обществени органзации. Няма и проверки за почтеност на комисарите. Лицемерно е именно хората, които трябва да се борят с корупцията, да не бъдат проверявани, а контролът върху комисията да се упражнява от онези, които тя трябва да разследва, коментира Делчев.

Интересите на ГЕРБ и хората се разминават, тъй като ГЕРБ искат борбата с корупцията да ги заобиколи, а обществото настоява за изкореняването й от всички сфери. БСП също не искат работещ антикорупционен орган и предложенията им го доказват, каза той.
Антикорупционната комисия ще бъде нещо като Фарадеевия кафез, който да предпазва управляващите от борбата с корупцията.

Опасявам се, че се създава орган, който да работи, само когато на властимащите да им е удобно.
Освен очертаващият се неефективен и безконтролен антикорупционен орган, услужливо делата за корупция бяха прехвърлени в създадения и удобен за ГЕРБ специализиран съд, който не е показал голяма ефективност, а с въвеждането на бонусите за членове на ВСС, не бих се учудил да видим част от тях именно като съдии по корупционните дела.

Попитан за казуса около КТБ Делчев беше категоричен, че виновниците трябва да бъдат наказани и ако българското правосъдие не го направи, то трябва да се търси външна помощ.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре