Липсата на външна проверка на новия антикорупционен орган го прави по-зависим от политиците, каза Кунева

Забавянето на антикорупционния закон с 2 години даде достатъчно време за замитане на следите.Законът трябваше да бъде приет, когато имаше стратегия, оценка на неработещото законодателство, широки обществени консултации, но тогава липсваше политическа воля, коментира пред бТВ Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

Липсата на външна проверка на новия антикорупционен орган го прави по-зависим от политиците, които са обект на проверките му. Тези текстове трябва да бъдат обмислени, добави тя.

Кунева беше категорична, че трябва да се направи така, че да няма изтичане на информация от служителите в антикорупционния орган, а не да се отнема възможността на гражданите да подават неподписани сигнали. Не бива да се хвърля в коша сигнал, който съдържа всички доказателства за корупция и липсва само името на подателя, заяви тя.

Попитана за избора на ръководство на антикорупциянния орган Кунева коментира, че най-важното е то независимо и да има ясна отговорност. Бях предложила едноличен орган, именно за да е ясно кой носи отговорност, сега виждаме хибрид - хем едноличен орган, в който председателят посочва своите заместници, хем после говори от името на колективното тяло.
Ако разбирателството е изборът да се прави от Народното събрание, то трябва да бъде с квалифицирано мнозинство, добави тя.

Кунева заяви, че ДБГ ще изпрати становище до Министерството на правосъдието, в което ще представи предложенията си за подобряване на закона и осигуряването на повече независимост на новия орган за борба с корупцията.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре