Антикорупционният орган не трябва да бъде обвързан с властта. В тази борба кой ще определя състава на комисията, не виждам добри сигнали, коментира пред BIT Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

Новият проект на антикорупционен закон стъпва на предходните текстове, но липсват важни неща - като външния одит на дейността на агенцията, премахната е възможността за подаване на неподпсани сигнали, както и изискването човекът да докаже от къде има средствата при несъответствие между декларираните приходи и наличните пари и имоти или т.нар. обратна доказателствена тежест, каза тя.

Прибавянето и на звено от ДАНС е рисково, тъй като новият орган трябва да проверява риска от корупция и да има административно засичане на несъответствия между обявените доходи и начина на живот, а не да води наказателно разследване, добави Кунева.

Ако преди 2 години беше приет Закон за борба с корупцията, вече щяхме да знаем какво работи и да има хора в затвора, но сега отново сме в режим на отлагане. Щеше ли да се стигне до суджукгейт, ако не бяхме в това безвремие, попита реторично тя. Не е било лесно на хората в Добрич да подадат сигнал срещу депутата, а с тези текстове им казват – може да е верен сигналът, но нас това не ни интересува, първо се подпишете. Това лишава хората от възможността да сигнализират за нередностти, защото страхът, че ще бъдат наказани, е голям, каза още тя.

Неподписаните сигнали бяха остро критикувани, но какво да кажем за подлушването. В ОЛАФ, които разследват корупцията на европейско ниво, се разглеждат неподписани сигнали и служителите носят отговорност, не разбирам защо у нас да не може, коментира Кунева. Примери за справянето с корупцията има, но в България част от политиците са болни от липса на политическа воля.
Хората недоволстват срещу корупцията и искат този закон да проработи. Но когато имаш силна централизирана и почти еднолична държавна власт, тя прави всичко, за да защити личния си интерес.

Попитана за ситуацията в образованието Кунева заяви, че учителят трябва да бъде в центъра на усилията за реформа в системата. Проблемът не е само заплащането, но и в това, че все по-малко хора искат да бъдат учители. Няма дограмата да оправи българското образование. Трябва да направим така, че да има повече млади учители и те да могат да се осъвършенстват, допълни тя.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре