За ефективна борба с корупцията се обявиха партии и организации
Изборът на членове на ВСС от парламентарната квота е предизвестен, заяви Димитър Делчев от ДБГ

За ефективна борба с корупцията се обявиха партии и организации на кръгла маса, на която беше обсъдена антикорупционната политика и реформата в съдебаната система, организирана от фондация „Конрад Аденауер“ и „България на гражданите“. На събитието присъстваха Торстен Гайслер, представители на „Движение България на гражданите“, ДСБ, СДС, БНД, БДФ, Глас народен, БСДП, РДП, Обединени земеделци, Антикорупционен фонд, политолози и граждани.

България е на второ място по корупция в ЕС и на година от корупция се губят между 4,5 и 19 млрд лева. Тази картина трябва да бъде променена, заяви при откриването на дискусията заместник-председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Ако искаме реална борба с корупцията, това не може да стане без ефективен съд и прокуратура. Политическото влияние върху съда и прокуратурата трябва да бъде прекратено, категоричен бе Делчев. За жалост съдебната реформа е замразена. В момента има процедура за избор на членове на ВСС, която няма да доведе до разлика между настоящия и новия орган. Предварителните договорки са както преди, а местата са раздадени на квотен принцип. Изборът изглежда предизвестен , а съглашателството за запазване на статуквото личи отдалеч. Пред всички ви ще сложа в плик имената на следващите членове на ВСС и след избора на депутатите ще го отворим, каза той.

Според Делчев има три пробойни в проектите на ГЕРБ и БСП - не се гарантира независимост на органа, няма мерки за постоянен контрол, не се предвижда овластяване на гражданите чрез защита на самоличността при подаване на сигнали. Той смята, че е нужно поне две от властите да избират ръководството на антикорупционния орган.

Борбата с корупцията изисква действия и силна коалиция, която да се противопостави на опитите за имитация, каза още той.

Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България, заяви, че борбата с корупцията е от ключово значение за развитието на всички сектори. Отклоняването на публични средства е в ощърб на обществото и благосъстоянието на гражданите.

Има какво още да се направи и в Европа за борбата с корупцията. В други страни също има корупция, но много от тях взеха сериозни мерки, има хора от висшите етажи на властта, които са в затвора. Гайслер цитира проучване, според което над 120 млрд евро губят държавите от ЕС от корупцията. Основна част от нея е в обществените поръчки, чрез които всяка година се харчат над 2 билиона евро, затова много усилия трябва да бъдат съсредоточени именно в ограничаването на корупцията в тази сфера, добави той. Гайслер подчерта, че през следващата годна ще бъде приета директива, чиято основна цел е прозрачността и според която всички обществени поръчки над определена сума ще трябва да бъдат провеждани електронно.

Той коментира, че основна разлика между Германия и страните от Източна Европа са строгите наказания за държавни служители, участвали в корупция и даде пример, че в западната държава има дори и лишаване от пенсия.

Нужна е критична маса хора, за да вървим напред, категорична бе Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

Този закон за борба с корупцията трябва да бъде за превенция, а не да се създава орган с разностранни функции, заяви тя. Според думите й изборът на ръководство на органа за борба с корупцията е ключов за независимостта и ефективната работа, затова трябва да бъде обмислен и румънският модел, при който съвет с представители на всички власти и гражданското общество избира ръководството на органа и след това се разпуска. Ако не това, най-малкото, което трябва да се направи е да има контрол на власт върху власт при избора на ръководство, добави тя. Плаши ме това, че БСП и ГЕРБ спорят кой ще назначава, а не как да се гарантира независимостта на органа, коментира Кунева.

В България ни трябва възможност за подаване на сигнали и включване на обществото в борбата с корупцията, категорична бе Кунева. Тя добави, че стратегията за борба с корупцията, приета от предходното правителство не се следва и вече не функционират ключови съвети като антикорупционния и гражданския.

Димитър Божилов от ДСБ коментира, че партията не подкрепя предложените законопроекти. Смятаме, че се опъва чадър над сегашната система за преследване и разкриване на корупцията, което ще доведе до продължаване на съществуващото статукво. Това е рестарт на нищоправене, добави той. Според думите правоохранителните органи трябва да бъдат оставени да си вършат работата, за да има ефектвна борба с корупцията.

Първан Симеонов от Галъп Интернешънъл коментира последното проучване на агенцията, което показва, че обществото не прави разлика между политиците и корупцията и приема за еднакво корумпирани и управляващата, и опозиционната партия. Хората не искат да чакат, а да видят големите риби в затвора, добави той. Трябват активни действия и темата да не се оставя само на ГЕРБ и БСП.

Йордан Нихризов от БСДП заяви, че реформата в съдебната система трябва да бъде продължена и да има гаранции за спазването на законите.

Мирослава Петрова от Антикорупционен фонд коментира, че силният неправителствен сектор е важен за създаването на среда за борба с корупцията и ще продължат да събират и разкриват корупционни престъпления.

Грета Ганева от Антикорупционен фонд коментира предлаганите законопроекти за борба с корупцията и каза, че събирането на неработещи органи няма да доведе до един функциониращ. Тя подчерта, че организацията работи и по анонимни сигнали и част от тях са добре аргументирани и водят до сериозни разследвания. Тя даде пример с казуса с броенето на комарите, по които отношение е взела и прокуратурата.

Правилно г-жа Кунева каза, че законът трябва да бъде най-вече за превенция на корупцията. За да бъде един закон антикорупционен, в неговия център трябва да бъде борбата с корупцията, а тук корупцията е в периферията. Усилията се насочват към отнемане на имущество, СРСта, доброволни сътрудници без изяснен статут и това няма да доведе до резултат, добави тя.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре