България не трябва да е тиха и във всеки удобен момент трябва да показва своята готовност за влизане в Шенген и Еврозоната. Планът, който представи Юнкер, означава различна Европа. Къде ще сме ние, зависи от собствените ни усилия, коментира пред радио „Фокус“ Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“, по повод речта на председателя на Европейската комисия при старта на есенния политически сезон.

Засега пътят изглежда проходим, но така беше и през 2007 година. Аз сложих в договора, че ще станем пълноправни членове и на двата съюза, но за жалост след това не беше направено достатъчно, добави Кунева.

Попитана за липсата на позиция на правителството по темата, тя отговори, че не намира смислен отговор защо няма българска реакция на представения план.

Няма европейско събитие, на което да не съм казвала колко ключово за сигурността на България и Европа е влизането ни в Шенген. Радвам се, че Юнкер изрази подкрепа в тази посока, защото това е важен знак към страните-членки да работят заедно за по-силна Европа. Но не Европейската комисия спира България и Румъния за влизане в Шенген, засега официална реакция от лидерите на страните, които ни спират, няма, коментира тя.

Членството ни Шенген е важно не само за нашата, но и за европейската сигурност, каза Кунева. Ако ние не можем да получим информация за движение на хора, за потенциални заплах, то ние няма да можем да бъдем достатъчно ефективни за защитата на България и Европа, добави тя.

Създаването на фондове за страните, които останат извън Еврозоната, няма да подслади хапчето, че същите тези държави ще останат без министър и без достъп до ресурсите, коментира Кунева. Не може да ни радва утехата с еврофондове, заяви тя.

 

Меглена Кунева поздрави ученици, учители и родители по повод Първия учебен ден. https://www.facebook.com/kuneva.meglena/

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре